Ivana Enríquez

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "plemić".
(Primjeri uporabe predloška)
Ivana Enríquez
Ivana Enríquez

Ivana Enríquez de Córdoba (1425.13. veljače 1468.) bila je druga supruga Ivana II. Aragonskog. Tijekom tog braka, kraljica Aragonije, bila je jedna od najutjecajnijih žena u španjolskoj povijesti, iako ne najpopularnija.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivana vuče podrijetlo od kastiljskog plemstva. Bila je kći Fadriquea Enríqueza, grofa od Melbe i Ruede, i Mariane de Córdoba.

Za Ivana Aragonskog udala se u travnju 1444. godine, nakon smrti njegove prve supruge i suvladarice Blanke I. Navarske. Brak s Blankom I. donio mu je pravo na navarsku krunu, koju je nakon Blankine smrti odbijao prepustiti njihovom sinu, Karlu, princu od Viane. Ivana je podržavala Ivana II. u njegovoj namjeri da zadrži navarsku krunu, zbog čega je njen odnos s muževom djecom iz prvog braka, zakonskim nasljednicima navarske krune, Karlom i Blankom II., bio konstantno napet. Karlo i Blanka su oboje umrli mladi, pod sumnjivim okolnostima, a za njihovu smrt kroz povijest se okrivljavala njihova maćeha Ivana.

Ivana je bila majka Ferdinanda II. Aragonskog, koji je putem braka s Izabelom I. vladao kao Ferdinand V. Kastiljski. Preko njega Ivana je predak današnjih europskih monarha.

Popularna kultura[uredi | uredi kôd]

U filmu Dani gnjeva "de Córdoba", prezime Ivanine majke, se predstavlja kao židovsko prezime. Ivanin sin i snaha, poznati kao Katolički kraljevi, protjerivali su i mučili španjolske Židove i muslimane, ali se zna da su i sami bili židovskog podrijetla.