Kulisa

Izvor: Wikipedija

Online novine za kulturu i izvedbene umjetnosti Kulisa utemeljila je skupina umjetničkih kritičara (plesnih, glazbenih, kazališnih i filmskih) okupljenih u udrugu Kulturni klub s ciljem stvaranja izdanja koje će temeljitije, potpunije, ažurnije i vizualno bogatije od tiskanih novina pridonijeti praćenju i kritičkoj valorizaciji plesne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti u Hrvatskoj.

Kulisa.eu objavljuje izvorne autorske tekstove: kritičke osvrte na nove, obnovljene ili novim solistima osvježene predstave iz područja baleta,[1] suvremenog plesa,[2] opere, operete,[3] mjuzikla i dramskog kazališta, te koncerte[4] i filmove,[5] koji povezani s našim kalendarima narednih događaja za svaku pojedinu umjetnost stvaraju preglednu i pristupačnu bazu kritika za sva umjetnička područja. Redovito objavljuje i intervjue s uglednim hrvatskim i gostujućim umjetnicima, kao i stručne recenzije knjiga, časopisa, zvučnih i video zapisa te internet stranica iz područja plesa, glazbe, kazališta i filma.

Sam naziv novina posuđen je od časopisa za kazalište, kino i variete Kulisa koji je izlazio u Zagrebu od 1927. do 1941., (s alternacijama u podnaslovu) kao znak poštovanja časopisnoj tradiciji upravo u područjima kojim se Kulisa bavi.

Osnivači ističu da su se odlučili za online novine jer smatraju da upravo one svojim neograničenim prostorom za tekstove i fotografije, sveopćom dostupnošću za sve korisnike interneta, svakodnevnom ažurnošću i jedinstvenom umreženom strukturom mogu najbolje odgovoriti potrebama današnjih kulturofila.

KULISA.eu postavljena je na mrežu 9. svibnja 2008., a nadopunjuje se svakodnevno. Pohranjena je u Digitalnom arhivu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 24. rujna 2008.

Glavni i odgovorni urednik je Zlatko Vidačković, a zamjenik glavnog i odgovornog urednika Željko Anzulović.

Nakladnik je Kulturni klub. To je udruga građana osnovana s ciljem promicanja plesne, glazbene, kazališne i filmske kulture. Kulturni klub upisan je u registar udruga Republike Hrvatske dana 8. svibnja 2008. Svi potpisani tekstovi objavljeni u Kulisa.eu autorska su djela i njihovo prenošenje u drugim publikacijima nije dozvoljeno bez pisane suglasnosti autora tekstova i redakcije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Baleti. www.baleti.hr. Pristupljeno 28. lipnja 2022.
  2. Plesna scena. www.plesnascena.hr. Pristupljeno 28. lipnja 2022.
  3. Opera. www.opera.hr. Pristupljeno 28. lipnja 2022.
  4. Kazalište.hr. www.kazaliste.hr. Pristupljeno 28. lipnja 2022.
  5. FILMOVI.hr. www.filmovi.hr. Pristupljeno 28. lipnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]