Litijev hidroksid

Izvor: Wikipedija
Litijev hidroksid
LiOH

IUPAC nomenklatura {{{IUPAC nomenklatura}}}
Ostala imena {{{ostala imena}}}
Identifikacijski brojevi
CAS broj 1310-65-2
UN broj 2680
RTECS broj OJ6307070
EC broj 215-183-4
PubChem broj 3939
Osnovna svojstva
Molarna masa 23,95 g/mol
Relativna molekulska masa 23,95 g/mol
Izgled bijela krutina
Gustoća

1,46 g/cm³

Talište 735,15 K (462 °C)
Vrelište 1197,15 K (924 °C)
Struktura
Sigurnosne upute
Znakovi opasnosti
Opasno za okoliš
Opasno za okoliš
(N)
NFPA 704
0
3
0
 
Međunarodni sustav mjernih jedinica primijenjen je gdje god je to bilo moguće. Ako nije drugačije naznačeno, upisane vrijednosti izmjerene su pri standardnim uvjetima.
Portal:Kemija

Litijev hidroksid je tvar koja nastaje reakcijom litija s vodom, a stabilan kemijski oblik na sobnoj temperaturi netopljivi je monohidrat. Gubi kristalnu vodu i stvara anhidrid LiOH zagrijavanjem iznad 150 °C, a zatim se tali na 462 °C, što je više od temperature taljenja NaOH ili KOH. Samo se LiOH razgrađuje na oksid (Li2O) i H2O daljnjim zagrijavanjem, za razliku od ostalih alkalnih hidroksida. Ukupna kemijska svojstva LiOH relativno su blaga i donekle sličnija zemnoalkalijskim hidroksidima nego drugim alkalnim hidroksidima. Spoj snažno apsorbira CO2 iz zraka.

Zdravstvene opasnosti[uredi | uredi kôd]

Udisanje, gutanje ili dodir kože s materijalom može uzrokovati teške ozljede. Treba izbjegavati kontakt s kožom. Učinci kontakta ili udisanja mogu biti odgođeni. Vatra može proizvesti iritantne, korozivne i otrovne plinove. Otjecanje iz vode za kontrolu požara ili vode za razrjeđivanje može biti korozivno i otrovno.

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Jedan gram litijeva hidroksida može apsorbirati 450 ml ugljičnog dioksida pa se koristi za posade u svemirskim letjelicama. Formula kemijske reakcije jest 2LiOH+CO2→Li2CO3+H2O.

Litijev hidroksid upotrebljava se za proizvodnju različitih litijevih spojeva i litijevih soli i masti na bazi litija.[1] Koristi se kao katalizatori, razvijač fotografija, sredstvo za razvijanje za spektralnu analizu, aditiv u alkalnim baterijama. Kao dodatak elektrolitu za alkalne baterije litijev hidroksid može povećati električni kapacitet za 15 % i udvostručiti trajanje baterije.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Litij. Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 12. travnja 2023.