Lorske baštine

Izvor: Wikipedija

Lorske baštine je serija ZF knjiga za mlade, koje su napisali James Frey, Greg Boose, i ranije, Jobie Hughes, pod zajedničkim pseudonimom Pittacus Lore.[1]

Serijal romana Lorske baštine[uredi | uredi kôd]

Ja sam Broj Četiri[uredi | uredi kôd]

Ja sam Broj Četiri
Naziv izvornika I am Number Four
Autor Pittacus Lore (James Frey i Jobie Hughes)
Prijevod Ivan Zorić
Dizajn korica Disney
Država SAD
Jezik Engleski
Vrsta djela Roman
Serijal Lorske baštine
Rod
(stil, žanr)
ZF, Mladi
Izdavač Penguin Group (SAD)
Algoritam (Hrvatska)
Korice Tvrde
Broj stranica 288
Pripovjedač John Smith (Četiri)
Gledište Prvo lice
Mjesto radnje Paradise, Ohio
Glavni lik(ovi) John Smith (Četiri)
Henri
Sam Goode
Sarah Hart
ISBN broj 978-953-316-296-6
Prethodna nema
Sljedeća Snaga Šestice

'Ja sam Broj Četiri' prati Johna Smitha, petnaestogodišnjaka s planeta Lorien, i Henrija, njegovog Cêpana (staratelja), u bijegu od Mogadoraca, druge vanzemaljske rase koja lovi Johna i osmero drugih tinejdžera s Loriena koji prebivaju na Zemlji. Tih devet tinejdžera su članovi Garde, skupine Lorske populacije podarene posebnim moćima, "Baštinama". Cêpani, također Lorienci, nemaju Baštine, i dodijeljeni su kao zaštitnici i mentori mladim članovima Garde. Tinejdžere štiti čarolija koja im omogućuje smrt samo ako su ubijeni po brojčanom redoslijedu, koja se primjenjuje samo dok članovi Garde ostaju razdvojeni. Kao dio čarolije, svakom se članu Garde na gležnju stvori ožiljak u obliku broja ako je neki član Garde ubijen. Svaki tinejdžer je dobio Škrinju, dar Lorienskih Starješina, koja sadržava njihovo nasljedstvo. Škrinju mogu otvoriti samo član Garde i Cêpan zajedno, ili, ako je Cêpan ubijen, sam član. Cêpani obično otkrivaju postojanje Škrinje nakon što njihov Garda razvije prvu Baštinu. John dobije prvu Baštinu prvog dana škole u Paradiseu, Ohio. Prva mu je baština Lumina, i omogućava mu otpornost na vatru, a ruke mu svijetle.

Prvo troje je ubijeno, Jedinica u Maleziji, Dvojka u Engleskoj, a Trojka u Keniji. Može ih se ubiti jedino po redoslijedu njihovih brojeva. Četvorka se skriva na Floridi, i tijekom partyja na plaži s prijateljima, treći ožiljak mu se pojavi na gležnju, indicirajući da su Trojku Mogadorci uhvatili i ubili. John i Henri odlaze u Paradise (Raj), Ohio. Ondje se John zaljubljuje u Sarah Hart, suprotstavi školskom nasilniku i Sarinom bivšem dečku, Marku Jamesu, blisko se sprijatelji sa Samom Goodeom, i posvoji misterioznog bigla kojeg nazove Bernie Kosar. Sam otkrije Johnovu tajnu, ali ne odaje ju i postaje potpora Johnu. Sarah također otkriva tajnu kad ju John spasi od požara u Markovoj kući, iskačući s prozora na drugom katu bez ozljede. Pri kraju knjige, Mogadorci pronađu Johna, i započinje bitka u Paradise High School. Šestica pronađe Johna prije bitke, pa se John, Sarah, Sam, Šest, Henri, Bernie Kosar (koji je Lorska Himera koja može mijenjati svoje obličje) i Mark bore protiv Mogadoraca. Mogovi izgube, ali tijekom bitke Henri Johnu ostavlja pismo u kojem mu je sve objašnjeno, prije no što mu umire na rukama, dok su Šestica i Bernie Kosar ozbiljno ozlijeđeni.

Škola je uništena u bitci, a po gradu su razbacana mrtva tijela, te krivnja pada na Johna i Henrija, za koje policija sumnja da su teroristi. John je prisiljen ostaviti Sarah jer je opasnost prevelika. John, Sam, Šestica i Bernie Kosar odlaze iz Raja, u potragu za ostatkom Garde i Samovim ocem, Malcolmom Goodeom, za kojeg Sam vjeruje da su ga oteli vanzemaljci. John se ustručava otvoriti Henrijevo pismo, jer se boji što će unutra saznati.[2]

Snaga Šestice[uredi | uredi kôd]

Snaga Šestice
Naziv izvornika The Power of Six
Autor Pittacus Lore (James Frey i Jobie Hughes)
Prijevod Ivan Zorić
Dizajn korica Arcangel Images
Država SAD
Jezik Engleski
Vrsta djela Roman
Serijal Lorske baštine
Rod
(stil, žanr)
ZF, Mladi
Izdavač Penguin Group (SAD)
Algoritam (Hrvatska)
Korice Tvrde
Broj stranica 252
Pripovjedač John Smith (Četiri), Marina (Sedam)
Gledište Prvo lice
Mjesto radnje razno
Glavni lik(ovi) John Smith (Četiri)
Šest
Sam Goode
Marina
ISBN broj 978-953-316-407-6
Prethodna Ja sam Broj Četiri
Sljedeća Rise of Nine

Nakon Mogadorskog napada u Raju, Ohio, John, zajedno s najboljim prijateljem Samom, i Šesticom, kreće u potragu za ostalim članovima Garde. Jedna članica Garde nalazi se u samostanu u Španjolskoj, a njen Cepan, Adelina, odbija ju pripremati za nadolazeći rat protiv Mogadoraca. Nemoćna i sama, žudi za bio kakvom viješću o događanjima u svijetu, a kad na internetu vidi Johna Smitha na vijestima, svijet joj se okreće naglavce.

The Rise Of Nine[uredi | uredi kôd]

The Fall of Five[uredi | uredi kôd]

The Revenge of Seven[uredi | uredi kôd]

The Fate of Ten[uredi | uredi kôd]

United As One[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. RICH, MOTOKO. James Frey and Co-Writer Sell Series to HarperCollins. New York Times. Pristupljeno 12. listopada 2012.
  2. Rich, Mokoto. 26. lipnja 2009. James Frey Collaborating on a Novel for Young Adults, First in a Series. The New York Times. Pristupljeno 27. studenoga 2010.