Lotos

Izvor: Wikipedija
Lotos
Nelumbo nucifera, indijski lotos
Nelumbo nucifera, indijski lotos
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Proteales
Porodica: Nelumbonaceae
A. Rich., 1827
Rod: Nelumbo
Adans., 1763 [1763]

Lotos (lat., Nelumbo), maleni biljni rod vodenog bilja nalik lopočima i lokvanjima, kojima inače nije srodna, nego pripada redu Proteales. Lotosi čine samostalnu porodicu orašinčevke (Nelumbonaceae). Hrvatski naziv „orašinčevke” nalazimo u “Šumarskom listu” kod autora Ivana Šugara na popisu sistematskih jedinica S hrvatskim i latinskim nazivima,[1] a dolazi vjerojatno po velikim sjemenkama veličine graška. I sjemenke i podanak lotosa su jestivi.

Postoje dvije priznate vrste lotosa, N.lutea ili američki lotos sa žutim cvijetom koja u Sjevernoj i Srednjoj Americi raste samoniklo, i N. nucifera ili indijski lotos.

Korijen lotosa je člankovit, više-manje zadebljan i bijele boje. Listovi dok su mladi plutaju po vodi a kasnije mogu izrasti i dva metra u visinu i biti u promjeru preko 50cm, okrugli su, i krajnje vodoodbojni (hidrofobni), po rubovima lagano valoviti. Peteljke listova su obrasle bodljikama. Cvjetovi lotosa mogu biti prom jera 15 - 20CM, u američkoj vrsti žute su boje, a kod indijske ružičasti.

Cvijet lotosa može se zagrijati do 30° nakon što se zatvore kako bi sačuvali toplinu kukcima oprašivačima.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Lotos
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Nelumbonaceae

Izvori[uredi | uredi kôd]