Mandušića kula

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "utvrda".
(Primjeri uporabe predloška)

Mandušića kula je utvrda u Hrvatskoj, u zaselku Mandušićima, u selu Katunima, u općini Šestanovac.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Kontinuitet utvrde teče od druge polovice 15. stoljeća do kraja osmanske vladavine u župi Radobilji 1715. godine.[1]

Na sjevernom dijelu zaseoka Mandušići u Katunima, na blago povišenom terenu, nalazi se Mandušića kula, utvrđena kuća-kula iz 15. st koja je služila za obranu naselja. Kula je izgrađena kao slobodnostojeća katnica, pravokutnog tlocrta, dimenzija 6×5.53×5.50 m, orijentirana J-S. Građena je rustično priklesanim kamenom slaganim u redove. Na uglovima je pojačana većim i kvalitetnije obrađenim klesancima. Katu se pristupalo preko kamene balature kroz manja lučna vrata zidana klesancima pravilnije forme na južnom pročelju. Na zapadnom pročelju nalaze se manja lučna vrata zidana klesancima kroz koja se ulazi u podrum presvođen kamenim bačvastim svodom. Na Ssjevernoj i južnoj strani dovratnika s unutarnje strane ugrađena je antička spolija. Manji prozori u obliku uspravnog pravokutnika nalaze se na istočnom i zapadnom zabatu. Na više mjesta po kuli vidljivi su manji otvori koji su služili kao puškarnice. Kula je izvorno imala dvostrešan krov (danas porušen) s pokrovom od kamenih ploča. Ispred kule sa zapadne strane nalaze se ruševni ostaci pomoćnog objekta.[2]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-6772 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao profana graditeljska baština.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Radobilja - Prirodni putevi i kulturno-povijesna baština Arhivirana inačica izvorne stranice od 1. prosinca 2017. (Wayback Machine), LAG Adrion. Pristupljeno 30. rujna 2017.
  2. Kulturna dobra općine Šestanovac Bus.hr. nedatirano. Pristupljeno 21. srpnja 2020.; tekstovi o ostalim dobrima na toj stranici istovjetni su s podatcima na stranicama Ministarstva kulture RH.
  3. Mandušića kula Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.