Milos

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Milos
GR Milos.PNG
Podatci
Smještaj Egejsko more
Koordinate 36°44′ S 24°25′ I
Država Grčka
Glavno naselje Plaka
Površina 151 km² km2
Broj stanovnika 4,441
Milo Klima Syrma.jpg
Milos (u sredini), Kimolos (sjever), Polyaigos (istok) i Antimilos (zapad).

Milos (na grčki Μήλος), bivši Melos, a još prije osvajanja i ponovne kolonizacije Atenjana 416. godine pr. Kr. Malos, je grčki vulkanski otok u Egejskom moru. Poznat je po kipu Afrodite (Milska Venera, sada je u Louvreu), te po kipovima grčkog boga Asklepija, Posejdona (u Britanskom muzeju) i Apolona (u Ateni). Područje Milosa obuhvaća i nenaseljene otoke Antimilos i Ananes. Čitavo područje ima površinu od 160.147 km², a 2001. godine na tom području živjelo je 4,441 stanovnika.

Povijest[uredi VE | uredi]

Zbog svog strateškog položaja između Grčke i Krete, kao i rudnika opsidijana, koji se zbog svoje čvrstoće koristio za izradu vršaka strijela, bilo je to važno središte rane Egejske civilizacije. Na poznatom nalazištu iz brončanog doba Filakopi pronađene su gradske zidine i Minojska palača s raznim freskama. Pronađeno je i mnogo ukrašenih glinenih predmeta, s cvijetnim uzorcima, kao i velika nalazišta opsidijana.

Postoje neke indikacije da je jedno vrijeme Milos bio pod Feničkom okupacijom. Nakon toga, okupirali su ga Dorani. U 6. stoljeću pr.kr. ponovno dolazi do razvoja kulture, proizvode se velike količine vaza s mitološkim temama, kao i serija reljefa od terakote.

Tijekom Peloponeskog rata, Milos je bio neutralan, ali ga je 415. godine pr.kr. napala i osvojila Atena, poubijavši sve muškarce sposobne nositi oružje i porobivši žene i djecu. Na to mjesto doveli su 500-tinjak atenskih kolonista. Kasnije je otok vraćen u posjed Doranima, ali nikada više nije vratio svoj sjaj.

Na početku nove ere, bilo je mnogo židovskih doseljenika na otoku, ali i kršćanstvo je rano dospjelo na otok. Populacija je 1907. iznosila, skupa sa okolnim područjem, čak 12,700 stanovnika, dok danas broji tek oko 4,700. No, u zadnje vrijeme vidljiv je polagan demografski rast.

Geografski položaj[uredi VE | uredi]

Milos pripada otočnoj skupini Cikladi, nalazi se na krajnjem jugozapadu te skupine. Od sjevera prema jugu iznosi 13 km, a od zapada prema istoku 23 km, a površina mu iznosi 151 km². Većinom je brdovit, najveći vrh je Profitis Elias (748 m). Otok je vulkanskog podrijetla.

Sada ima luku Adamas, a najveći grad je Plaka.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Milos