Nacrt:Mitsuyo Maeda

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mitsuyo Maeda)

Maeda stvara BJJ[uredi | uredi kôd]

Mitsuyo Maeda (1878-1941) bio je japanski borac i majstor borilačkih vještina, poznat po svojoj ulozi u stvaranju brazilskog jiu-jitsua (BJJ). Rođen u Kumamotu u Japanu, Maeda je već u mladosti započeo svoje putovanje u borilačkim vještinama.

Maeda je bio učenik velikog judo majstora Jigora Kana, osnivača modernog juda. Stjecanjem značajnog iskustva u judu, Maeda se uputio na putovanje diljem svijeta kako bi demonstrirao i testirao svoje vještine. Tijekom tih putovanja, stigao je u Brazil 1914. godine.

U Brazilu je Maeda susreo Carlosa Graciea, tinejdžera koji je bio zainteresiran za borilačke vještine. Maeda je prihvatio Carlosa kao svog učenika, podučavajući ga tajnama borilačkih vještina koje je naučio u Japanu.

Carlos Gracie i njegova braća, među kojima su se istaknuli Helio Gracie i Gastao Gracie, dalje su razvijali i prilagođavali tehnike koje su naučili od Maede. Koristili su manje snage i više tehničke vještine kako bi se suprotstavili protivniku koji je fizički jači. Ove tehnike su kasnije postale osnova brazilskog jiu-jitsua.

Mitsuyo Maeda je pridonio osnivanju i širenju BJJ-a u Brazilu, gdje je Gracie obitelj nastavila razvijati tu vještinu kao učinkovit sustav samoobrane i natjecateljskog sporta. BJJ se brzo proširio diljem svijeta i postao jedan od najpoznatijih oblika borilačkih vještina.

Maeda je ostao u Brazilu, gdje je nastavio svoju karijeru kao borac i učitelj. Preminuo je 1941. godine, ali njegovo nasljeđe živi kroz brazilski jiu-jitsu i njegove brojne praktikante diljem svijeta.