Mixe

Izvor: Wikipedija

Mixe (Mije), indijanski narod porodice Mixe-Zoquean iz južnomeksičkih država Oaxaca, Veracruz, i Chiapas. Stari izvori opisuju ih kao divlje, ratoborne i odane kanibalizmu.[1] Populacija svih Mixe-govornika (osoba starijih od 5 godina) iznosi 90,000 (1993 SIL).

Mixe vjeruju da je njihovo porijeklo iz Perua. U svojoj povijesti nisu nikada bili vojno osvojeni ni od Asteka, ni od Španjolaca, na što su veoma ponosni.

Agrikultura (uzgoj kukuruza, graha i krumpira) je glavna ekonomska aktivnost, a ima ih dosta koji su trbuhom za truhom, otišli na rad u Los Angeles, gdje živi njihova velika zajednica.[2]

Vjera je rimokatolička a očuvana su i stara plemenska vjerovanja.

Jezik mixe ili ayook član je porodice Mixe-Zoque. Novija klasifikacija razlikuje više jezika kojima se služe Mixe skupine. Oluta i Sayula Popoluca govore dva posebna jezika. Istočni Mixe govori šest drugih jezika i zapadni Mixe dva jezika.[3] Jezik Indijanaca Tapachultec iz Chiapasa je nestao.

Među Mixeima je misionar bio hrvatski salezijanac don Marin Mandić.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mixe Indians
  2. Mixe of Oaxaca
  3. Mixe-Zoque, Mixe
  4. KTABKBIH kta/missio.ba: UMRO MEKSIČKI MISIONAR DON MARIN MANDIĆ Meksiko, 10. ožujak 2011. (pristupljeno 24. travnja 2020.)