Montiniaceae

Izvor: Wikipedija
Montiniaceae
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Solanales
Porodica:Montiniaceae
Nakai
Rasprostranjenost
vidi tekst
Baze podataka

Montiniaceae, manja biljna porodice u redu gorkosladolike. Priznato je sedam vrsta unutar 3 roda.[1] Prema Armenu Tahtadžjanu, jedan od ovih rodova, kaliphora, čini samostalnu porodicu Kaliphoraceae.

Vrste ove porodice raširene su po Africi.

Opis[uredi | uredi kôd]

Sustavni položaj Montiniaceae ostaje neizvjestan: fitokemijski i embriološki dokazi sugeriraju povezanost s Cornales, dok molekularni podaci ukazuju na povezanost s Solanales. Istraživani su floralni razvoj i anatomija južnoafričke Montinia caryophyllacea kako bi se dodao novi skup znakova za pojašnjenje sustavnog položaja porodice Montiniaceae. Tučkovi cvatovi pokazuju viši stupanj redukcije nego staminatni (stabnjaci), s cvjetovima postavljenim krajnje na kratkim bočnim granama. Cvjetovi imaju nepravilan inicijacijski slijed, s čestim pobačajima organa. Kod Montinije latice rastu brzo, a ne dolazi do zonskog rasta. Ginecej se razvija kao jamica okružena pojasom. Placentacija je u osnovi parijetalna i postaje aksilarna postgenitalnom fuzijom placentnih režnjeva; unitegmični ovuli su raspoređeni u dva paralelna reda sa susjednim ovulima koji se djelomično preklapaju. Jednospolnost se postiže u fazi razvoja prašnika i inicijacije karpele. Ilustrirana je i raspravljena floralna anatomija tučkovih i staminatih cvjetova. Promatranja na Montinia uspoređuju se s podacima svojti Saxifragaceae sensu stricto, Cornales i Solanales. Raspravlja se o odsutnosti simpetalija kod Montinije. Morfološki i anatomski dokazi ukazuju na veliku sličnost s Escalloniaceae. Iako je položaj u asteridima najvjerojatniji, malo je potpore za odnos sa Solanalesom na koji ukazuju molekularni podaci. [2]

Rodovi[uredi | uredi kôd]

  1. Familia Montiniaceae Nakai (5 spp.)
    1. Tribus Montinieae DC.
      1. Montinia Thunb. (1 sp.)
      2. Grevea Baill. (3 spp.)
    2. Tribus Kaliphoreae Reveal
      1. Kaliphora Hook.fil. (1 sp.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 20th December 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. veljače 2020. Pristupljeno 9. siječnja 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. The Questionable Relationship of Montinia (Montiniaceae), pristuipljeno 24. listopada 2023.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Montiniaceae
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Montiniaceae