Nacionalnost

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Nacionalnost ili narodnost označava pripadnost osobe narodu ili naciji. Pojam "narod" upotrebljava se za različite koncepcije. U hrvatskom jeziku se koristi za pripadnost etničkoj skupini ili narodu koncepcijski definiranoj po etničnosti. Osim toga može se odnositi i za članstvo politički određenoj koncepciji državljanstva.

Koncepcija državljanstva koristi se za jednu i za drugu definiciju nacije. U konačnici korištenje ovisi o tradicionalno- kulturnom ili političkom stavu.

Nacionalnost kao etnička klasifikacija[uredi VE | uredi]

U hrvatskom jeziku, najčešće je za pripadanje nacionalnosti važno porijeklo osobe a nije nužno i za odobravanje odgovarajućeg zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva.

Djeca posjeduju državljanstvo svojih roditelja. Ukoliko su roditelji različitih nacionalnosti, govorimo o višenacionalnim podrijetlu.

Korištenje u SAD-u, Kanadi i Francuskoj[uredi VE | uredi]

U SAD-u, Kanadi i bivšoj kolonijalističkoj zemlji, Francuskoj, pučanstvo države također se opisuje kao narod. Po tamošnjem shvaćanju, za stjecanje državljanstva je odlučujuće da je osoba rođena u toj zemlji. Zagovornici koncepcije etničkih nacionalnosti često opisuju takve nacije kao multietničke države i tvrde da korištenje zajedničkog jezika u tim zemljama učinjeno sa svrhom stvaranja osjećaja zajedništva ljudi različitih pozadina s ciljem da se izbjegnu sukobi i smanje tenzije.