Neuquén (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Neuquén
Rijeka
Satelitska snimka rijeke Neuquén
Zemljovid porječja Río Negra
Položaj
Države Argentina
Fizikalne osobine
Duljina400 km
Površina porječja50.774 km2
Istjek 
 • Prosječni308 m3
Tok rijeke
Izvor 
 • Nad. vis.2.300 m
 • Koord.36°25'S, 70°39'WUredite na Wikipodatcima
Ušće 
 • Koord.38°59'45"S, 67°59'50"WUredite na Wikipodatcima
Slijevatlantski
Ulijeva se uRío Negro
PritociVarvarco, Agrio
Kanjon rijeke

Neuquén je druga najvažnija rijeka u pokrajini Neuquén u argentinskoj Patagoniji, nakon rijeke Limay.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Rijeka izvire na sjeverozapadu pokrajine, na nadmorskoj visini od 2.300 metara, u nju se slijevaju brojni potoci u dolinama donjih Anda, dok napreduje dijagonalno u smjeru jugoistoka. Među tim potocima, neki nastaju pražnjenjem malih jezera kao što su Trocomán, Reni Leuvü, Agrio i Nahueve. Dalje, njeni glavni pritoci su rijeke Varvarco i Agrio, koje donose gotovo trećinu toka Neuquéna. Duž svog toka rijeka prima sedimente iz vulkana Copahue i Domuyo koji utječu na prozirnost inače čiste vode.

Nakon što susreće Agrio, Neuquén nema prirodnih jezera koja bi mogla regulirati njen tok, što rezultira oštrim podizanjem razine nakon odmrzavanja i kišnih razdoblja. Odvodni kanal prema jezeru Pellegrini u pokrajini Río Negro izgrađen je zbog naglih promjena u protoku, kao i kompleksa hidrolektrana Cerros Colorados.

Prosječni protok rijeke je 308 m³/s, mjereno na Paso de Indios, a porječje joj pokriva joj je 50.774 km². Na kraju Neuquén sreće rijeku Limay u blizini grada Neuquéna, stvarajući Rio Negro, koja nastavlja svoj put prema istoku u Atlantski ocean.

Iako nije poznata kao druge ribolovne rijeke u Patagoniji. Rijeku, kao i dva umjetna jezera koja se nalaze pored rijeke u blizini granice s provincijom Río Negro, Los Barreales i Mari Menuco posjećuju ribolovni entuzijasti. Glavna lovina su pastrve i patagonijske srebrnoboke.