Nova Kronologija

Izvor: Wikipedija

Nova Kronologija je povijesna koncepcija ruskih matematičara Anatolija Fomenka i Gleba Nosovskog.

Novu Kronologiju su 1999. godine Povijesni fakultet Moskovskog sveučilišta i odjela za povijest Ruske akademije znanosti osudili kao "opasnu pseudoznanost".

Hipotetička rekonstrukcija života Isusa Krista[uredi | uredi kôd]

Teze Nove Kronologije govore da je Krist živio u 1152.1185. godine, te da su Isus Krist, bizantski car Andronik I. Komnen, apostol Andrija i ruski knez Andrej Bogoljubski jedna osoba.[1] Posljednja hipoteza Fomenka i Nosovskog iz knjige "Zaboravljeni Jeruzalem"[2] govori da je evanđeoski Jeruzalem, u stvari, utvrđenje Yoros.

U knjizi se razglaba o jednom spomeniku kod Istanbula, koji prikazuje muslimanskog sveca koga Turci nazivaju Juša.[3] Muslimani smatraju da je to grobnica Isusa Navina. To je ogroman (17*2 metra) spomenik na Beykozu, južno od Yorosa, na azijskoj obali Bospora. Prema ovoj hipotezi, nije isključeno da je to neki spomenik vezan uz događaje oko raspeća Isusa Krista (Golgota). U Europi se o tome praktično ništa ne zna, iako je spomenik među turskim naseljenicima, muslimanima, vrlo poštovan.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Носовский Г.В., Фоменко А.Т. «Царь Славян»,— СПб.: Нева, 2004, 640 с.
  2. Носовский Г.В., Фоменко А.Т. «Забытый Иерусалим: Стамбул в свете новой хронологии: С приложением описания двора султанов из «Скифской истории» А.И. Лызлова»,— М.: Астрель, АСТ, 2007, 320 с.
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. svibnja 2008. Pristupljeno 17. ožujka 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]