Operacija Motorman

Izvor: Wikipedija

Operacija Motorman bila je operacija koju je izvela britanska vojska u Sjevernoj Irskoj tijekom Sjevernoirskog sukoba. Operaacija započinje u četiri sata ujutro 31. srpnja 1972., s ciljem da bi se osvojili bezzakonske oblasti (koje je kontrolirala Privremena IRA koje je osnovana u Derryju i Belfastu poslije Operacije Demetrius godinu dana ranije. U akciji je sudjelovalo 22 000 britanskih vojnika iz 27. pješačkih bataljuna i dvije oklopne regimente, koje su bile potpomognute s 5300 osoba pripadnika Ulsterske obrambene regimente.[1] Nekoliko oklopnih vozila tipa Centurion AVRE je upotrebljeno u operaciji. Ovo su bila jedina oklopna vozila koja su upotrebljena tijekom sukoba u Sjevernoj Irskoj. Privremena i službena IRA nisu bile naoružane za sukob protiv armije i nisu ni polušale braniti svoje četvrti.

Tijekom operacije Motorman britanska vojska ubila je 15-o godišnjeg Daniela Hegartya u Cregganu i povrijedila dvojicu njegovih rođaka. U lipnju 2007., 35 godina kasnije, britansko ministarstvo obrane objavilo je dokument u kojem je opisalo Daniela Hegartya kao naoružanog teroristu. U kolovozu pak ministarstvo obrane povlači optužbe i moli za oprost zbog dokumenta, s riječima da je "Daniel bio nevin i da poveznica o njemu kao teroristi je netočna."[2]

Poznati član IRA-e Seamus Bradley, 19 godina star, ustrijeljen je ubrzo nakon incidenta u istoj stambenoj četvrti.[3] Han sköts i benet och förblödde medan han var i brittiska arméns förvar.[4]

Nekoliko sati poslije uspjeha operacije Motorman desio se atentat u Claudyju; u kom su eksplodirale tri automobilske bombe na glavnoj ulici u naselju Claudy tijekom kog je poginulo 9 osoba.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. En analys av militära operationer på NordirlandArhivirana inačica izvorne stranice od 27. veljače 2008. (Wayback Machine) Pristupljeno 21. veljače 2019.
  2. Försvarsministeriets ursäkt till skjutna tonåringens familj BBC News Online, 31 augusti 2007. Pristupljeno 21.02.2019..
  3. Operation Motorman — Seamus BradleyArhivirana inačica izvorne stranice od 3. listopada 2017. (Wayback Machine) The Pat Finucane Centre. Pristupljeno 21.02.2019.
  4. Historia – Operation MotormanArhivirana inačica izvorne stranice od 21. srpnja 2010. (Wayback Machine) Free Derrys museum. Pristupljeno 21. veljače 2019.