Penny board

Izvor: Wikipedija
Plavi penny board

Penny board vrsta je malog i plastičnog skateboarda različitih boja i dizajna. Lagani su jer se izrađuju od plastike. Penny Skateboards, tvrtka zaslužna za popularizaciju penny boarda, promovira bosonogu vožnju na penny boardovima.[1][2][3]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Plastične skateboarde smislio je Larry Stevenson, bivši spasioc iz Los Angelesa, 1973. godine za svoj skateboard brend Makaha.[4] U devedestim godina pojavilo se više brenda plastičnih skateboarda - Stereo Skateboards, Krooked Skateboards, Globe i drugi. Ben Mackay iz Australije preradio je penny board i 2011. godine stvorio brend Penny Skateboards koji je u manje od jedne godine postao vrlo uspješan.[4][5][6] Mackaya je potaknuo na ideju o osmišljanju penny boarda njegov stari plastični skateboard. Prije nego što se bavio proizvodnjom i prodajom skateboarda, Mackay je bio postolar. Osim plastičnih, Penny Skateboards proizvodi i okolišu prihvatljive penny boarde - Penny Organic.[6][7][8]

Komponente[uredi | uredi kôd]

Mostovi[uredi | uredi kôd]

Most (eng. truck) i kotači penny boarda

Mostovi (eng. trucks) povezuju kotače s daskom penny boarda. Većinom su izrađeni od aluminija. Sastoje se od dva dijela - baze pričvršćene na dasku i nosača kroz koji prolazi osovina. Između baze i nosača nalaze umetci najčešće od gume. Ti umetci služe za lakše skretanje.

Kotači[uredi | uredi kôd]

Kotači penny boarda izrađeni su od poliuterana s plastičnom ili aluminijskom sredinom. Najčešće dimenzije kotača penny boarda su 40 mm i 59 mm u promjeru. Tvrdoća kotača jedan je od važnih elemenata. Što su kotači tvrđi to će se penny board brže kretati.

Daska[uredi | uredi kôd]

Daska je glavni element penny boarda. Pojavljuje se u različitim oblicima i bojama. Daska penny boarda izrađena je od plastike koja je fleksibilna, a zbog izdržljivosti mogu se izvoditi razni trikovi bez oštećenja na dasci.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Penny SkateboardsArhivirana inačica izvorne stranice od 26. srpnja 2015. (Wayback Machine): "BARE FOOT IS BACK STICKER" (pristupljeno 7. kolovoza 2015.)
  2. Penny SkateboardsArhivirana inačica izvorne stranice od 13. lipnja 2015. (Wayback Machine): "Blue Bare Foot Shirt" (pristupljeno 7. kolovoza 2015.)
  3. Instagram @pennyskateboards: "Time to get outside and let loose #almosttheweekend #pennymoments from @KIAH.L", lipanj 2015. (pristupljeno 7. kolovoza 2015)
  4. a b X GamesArhivirana inačica izvorne stranice od 5. ožujka 2021. (Wayback Machine) Joel Rice: "The rebirth of plastic skateboards", 14. kolovoza 2012. (pristupljeno 6. kolovoza 2015.)
  5. Penny SkateboardsArhivirana inačica izvorne stranice od 28. kolovoza 2015. (Wayback Machine) Ben Mackay: "Our Story" (pristupljeno 6. kolovoza 2015.)
  6. a b Transworld Business Kailee Bradstreet: "The Board Room: Penny Skateboards Founder Ben Mackay", 26. rujna 2012. (pristupljeno 6. kolovoza 2015.)
  7. Penny Skateboards: "Penny Organic" (pristupljeno 6. kolovoza 2015.)
  8. ESPN Robin Fleming: "Penny Organic skateboards can help grow your garden", 23. siječnja 2013. (pristupljeno 6. kolovoza 2015.)