Productores de Música de España

Izvor: Wikipedija
PROMUSICAE
Productores de Música de España
Država Španjolska
Osnovano 9. siječnja 2005.
Web stranica www.promusicae.es

PROMUSICAE, punog naziva Productores de Música de España, je službena španjolska diskografska udruga i španjolska podružnica IFPI-a. PROMUSICAE ima vlastite top liste singlova i albuma te dodjeljuje certifikacije za iste.

O PROMUSICAE-u[uredi | uredi kôd]

Top liste singlova i albuma se izdaju nedjeljom. Digitalni downloadi singlova imaju veću važnost za top listu singlova od prodaje CD singlova. U 2006. godini samo je jedan singl certificiran s prodajom većom od 11.000 primjeraka. Od siječnja 2009. PROMUSICAE više ne izdaje top listu CD singlova. Zamijenila ju je "Španjolska Top 50 lista singlova" (Canciones Top 50) koja objedinjuje prodaju CD singlova, digitalne downloade i ringtone.

Borba protiv piratstva[uredi | uredi kôd]

U travnju 2005. PROMUSICAE je podnio tužbu protiv Kazaa P2P mreže zbog slanja poruka preko 10.000 korisnika u kojima se navodi link za ilegalno skidanje pjesama. Početkom 2008. pokrenuli su sudski proces protiv Telefónice, najvećeg španjolskog pružatelja internetskih usluga da im dadu informacije o korisnicima Kazaae, da ih mogu tužiti. Slučaj je dobio ime Promusicae v. Telefónica i završio je na Europskom sudu pravde. Sud je utvrdio da Telefónica nema dužnost da PROMUSICAE -u dadne tražene informacije.

Top liste[uredi | uredi kôd]

Certifikacije[uredi | uredi kôd]

Format Zlatna Platinasta Dijamantna
Albumi 30.000 60.000 800.000
Singlovi 20.000 40.000

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]