Tigraj (pokrajina)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Provincija Tigraj)
Karta povijesnih etiopskih pokrajina sredinom 19. stoljeća

Tigraj je povijesna pokrajina Etiopije. Između 1942.1995., to je bila jedna od 14 pokrajina ondašnje Etiopije, koja je bila veća od današnje regije Tigraj jer je uključivala i dijelove Semiena, Tembiena, Agame i Enderte, koji danas pripadaju drugim regijama (regija Amhara).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tigraj je bio sjedište Kraljevine Aksum, u 1. stoljeću, najbrojniji narod bili su proto Tigranje i proto Amharci, njihov jezik, jedna varijanta jezika geez ostao je do danas jezik Etiopske pravoslavne tevahedo crkve i etiopskog dvora.

U Knjizi o Aksumu, pisanoj i sastavljenoj vjerojatno prije 18. stoljeća prikazan je Tigraj s gradom Aksum u sredini, okružen s ostalih 12 tradicionalnih glavnih provincija: Tembien, Šire, Seraje, Hamasien, Bur, Sama, Agame, Amba Senajt, Garalta, Enderta, Sahart i Abergele.[1]

Pogled na Tigraj iz vladarske palače cara Ivan IV.

U srednjem vijeku ustalila se titula Mekonen Tigraja (guverner Tigraja) za upravljače nad tom pokrajinom, koja je bila veća od današnje regije Tigraj, jer je u njenom sastavu bio i kraj Akele Gazaj (danas dio Eritreje) i teritorij pod vlašću Bar neguša (kralja mora) koji je kao vazalni vladar Tigraja vladao nad priobaljem Crvenog mora (današnja Eritreja). Granica između Tigraja i zemlje Bar neguša bila je po svemu sudeći rijeka Mareb (ona je i danas granica između Etiopije i Eritreje).

Nakon pobune vazalnog vladara Bar neguša Ješaka u 16. stoljeću, Mekoneni Tigraja nisu više imali kontolu nad Bar negušima, ali su svoju vlast polako selili sve više prema Eritreji, osobito u 19. stoljeću.[2] Ali su za mračnog razdoblja Zemene Mesafint (era prinčeva), obje titule postale prazno slovo na papiru, a stvarni gospodari ovog teritorija postali su rasevi i dejazmači koji su te titule dobivali od etiopskih careva.

Sredinom 19. stoljeća, rasovi Tembijana i Enderte uspjeli su u tim dijelovima Tigraja osnovati svoje male dinastije. Jedan od članova te dinastije dejazmač Kasaj Merča, uspeo se etiopsko carsko prijestolje 1872. kao Ivan IV. Ali je nakon njegove pogibije u bitci kod Galabata, etiopski carski tron došao pod kontrolu moćnika iz pokrajine Shoe, a centar moći etiopske države pomaknut je južnije od Tigraja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Richard Pankhurst: History of Ethiopian Towns (Wiesbaden; Franz Steiner Verlag, 1982), vol. 1 str. 201.
  2. Richard Pankhurst, An Introduction to the Economic History of Ethiopia (London: Lalibela House, 1962), str. 328