Raquel Turner

Izvor: Wikipedija
Raquel Turner
Lik iz serije Mućke
Premijera "Dates"
Odlazak "Sleepless in Peckham"
Kreator John Sullivan
Glumi Tessa Peake-Jones
Detalji
Datum rođenja 4. lipnja 1957.
Zanimanje glumica, striptizeta, pomoćnica mađioničara, kućanica
Obitelj James (otac)
Audrey (majka)
Brak(ovi) Derek Trotter (zaručnik)
Roy Slater (bivši muž)
Djeca Damien Trotter

Rachel "Raquel" Trotter (prije Slater) (rođena 4. lipnja 1957.)[1] fiktivni je lik iz BBC-jeva sitcoma Mućke, u kojem je bila Del Boyeva dugogodišnja djevojka. Glumila ju je Tessa Peake-Jones.

Kako su Mućke ulazile u svoju šestu sezonu, scenarist John Sullivan je htio da Del Boy počne tražiti zrelije žene, a ne 20-godišnjakinje za jednu noć, pa se sjetio lika Raquel iz božićnog specijala iz 1988., "Dates".

Tijekom te epizode Raquel je upoznala Dela preko agencije za upoznavanje, a isprva se par dobro slagao. Ona je rekla Delu da je obučena glumica s ambicijom za dugogodišnjom karijerom u profesiji, iako su joj jedina iskustva u poslu bili neuspješni pop duet s prijateljem zvan "Double Cream", razna pojavljivanja u manjim kazališnim produkcijama te manja uloga u epizodi serije Dr. Who u kojoj je izgovorila jednu rečenicu. Spomenula je i da se, zbog odabira karijere, otuđila od roditelja.

Međutim, Delu nije spomenula kako honorarno radi kao striptizeta, što on otkriva nešto kasnije na rođendanskoj proslavi Ujaka Alberta u Kobiljoj glavi. Posramljen ispred prijatelja, Del joj je rekao kako ga više ne zanima. Iako se ubrzo predomislio, nesretno uhićenje spriječilo ga je da se nađe s njom pa je ona otišla iz Londona na turneju po Bliskom Istoku, a kasnije i u Sjedinjene Američke Države.

To je isprva trebalo biti jedino Raquelino pojavljivanje u seriji, ali ju je Sullivan godinu dana kasnije ponovno uvrstio u seriju, u božićni specijal iz 1989. "The Jolly Boys' Outing". Tijekom epizode, Del i skupina prijatelja bili su na godišnjem izletu u Margate te su igrom slučaja ondje morali i prenoćiti. Te večeri su otišli do lokalnog noćnog kluba, gdje je Raquel radila za mađioničara. Ona i Del ponovno su razgovarali i ovaj put se dogovorili da će ostati u kontaktu. Ubrzo nakon toga, Raquel se s Delom preselila u Peckham, a od sedme je sezone postala stalni lik.

Raquel je kasnije nekoliko puta pokušala oživiti svoju posrnulu karijeru pa se tako prijavila za ulogu u Shakespeareovom komadu (dobila je ulogu, ali je odbijena kad se otkrilo da je trudna) i pojavila u pjevačkom duetu s raspjevanim smetlarom s govornom manom Tonyjem Angelinom u epizodi "Stage Fright". Nakon rođenja njezina i Delova sina, Damiena, postala je kućanica, preuzevši od Ujaka Alberta uloge kuhara i čistača. U epizodi "Class of '62", otkriveno je kako je četiri godine bila udana za Roya Slatera, korumpiranog policajca i Delova starog neprijatelja. U epizodi "Time On Our Hands" pomirila se s roditeljima nakon što ih je pozvala na večeru u stan.

Dobroćudna i majčinska figura, u Delu je pronašla čovjeka slične prirode - dobronamjernog, ali i preambicioznog. Njihova veza trpjela je probleme u nekoliko prilika, a u epizodi "Fatal Extraction" na kratko je napustila Dela zbog njegova kockanja i opijanja. Nikad se nisu vjenčali unatoč Delovim namjerama da je oženi. Njezin lik se mijenjao tijekom serije: isprva ambiciozna žena s manjkom samopouzdanja pretvorila se u sarkastičnu i neustrašivu pred Delovim mućkama i brzopletoj prirodi.

"Big Brother"[uredi | uredi kôd]

Iako se Raquel u seriji pojavila tek u epizodi "Dates", sama Tessa Peake-Jones imala je manju, nepoptpisanu ulogu u prvoj epizodi "Big Brother", u Kobiljoj glavi, gdje pozdravlja Dela koji odgovara "Allright sweetheart?"

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Profil Raquel Turner na BBC-u. BBC. Pristupljeno 16. rujna 2006.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]