Razgovor sa suradnikom:Tintilinic

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Judaizam, Juda, Jehudin[uredi kôd]

Poštovani Tintilinić, htjeo sam reći da je riječ Jehudin ili Jehudi korijen iz kojega su nastali nazici kao što su Juda (pleme, osobno ime i južno carstvo Židova) i judaizam (tako se zove religija Židova). Hebreji su stariji naziv čija je novija varijanta Jevreji. 'h' se pretvorio u 'j' a 'b' u 'v'. Sjeti se da i u španjolskom postoji Habana i Havana ('b' i 'v' također mijenjaju mjesto). Španjolsko 'j' pretvara se u 'h' (Juan = Huan). Vjeru Židova nazivaš 'židovstvom' pa bi ispalo da je vjera 'Hrvata' hrvatstvo', a srba 'srpstvo'. Njihova vjera je judaizam, otvori koju stranicu o Židovima pa pročitaj kako je oni sami nazivaju. Na stranici o Židovima pisao sam o kazahstanskim Židovima i Židovima-crncima. Ovi posljednji genetski i etnički sigurno nisu Židovi ali imaju vjeru koju nazivaju judaizumom, a jedini bog im je Bo Izraela. s poštovanje, Željko.

Dobrodošlica[uredi kôd]

Dobrodošli na hrvatsku Wikipediju!

Prilog svakog suradnika se cijeni, no wikipedija je enciklopedija i stoga vaši prilozi ne mogu biti uređeni (formatirani) onako slobodno kako mogu biti na nekom forumu ili vašim web stranicama, nego moraju poštivati pravila wikipedije. Stoga molim proučite Wikipedija:Tečaj za neznalice, a preporučam i Wikipedija A-Ž.

Pošto je gornja uputa vrlo neodređena, konkretan primjer: članak Tanakh nema:

  • nijedne wikipoveznice
  • nije kategoriziran
  • članak se sastoji od jedne rečenice

Moj savjet je: ta se rečenica može uklopiti u neki drugi postojeći članak (npr. Stari zavjet), a članak se može preusmjeriti na [[Wikipedija:Obrisati]], ili ga proširite (napišite sve knjige Tanakha, opišite njihov sadržaj itd).

Ne drže se svi članci na wikipediji pravila, no dužnost je administratora držati broj članaka koji ne odgovaraju nekim minimalnim zahtjevima pod kontrolom. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 11:59, 22. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Židovi[uredi kôd]

Opet ja Zeljko. Vidim da super poznajete temu o Židovima, bilo bi dobro da završite onu stranicu. Usput želim vam dobrodošlicu u Wikipediju među Wikipedijance. Samo hrabro naprijed, nemojte se ustručavati iskazati mišljenje. S poštovanjem Željko. PS Pitajte ako trebate kakvu pomoć na Wikipediji. Svi će vam rado odgovoriti.

Odgovor[uredi kôd]

Hvala na dobrodoslici :-). Budem s eprihvatila malo ozbiljnije, cim mi zavrse ispiti... javim se ako mi nesto ne bude jasno.


Hallo[uredi kôd]

Haj Tintilinić, drago mi je čuti Vas, s poštovanjem Zeljko iz Rijeke!!!

Prva wiki godišnjica[uredi kôd]

Čestitam ti prvu godišnjicu rada na Wikipediji, samo nastavi :-)) Roberta F. 23:17, 22. listopada 2006. (CEST)[odgovori]