Nacrt:Renault Twingo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Renault Twingo)
Renault
nema slike
Twingo
Proizvođač:
Proizvodnja:
Dužina: mm
Širina: mm
Visina: mm
Masa: kg
Prethodnik:
Nasljednik:


Twingo je gradski jednovolumen francuske tvrtke Renault. Jedan je od najpopularnijih automobila u toj klasi.

Renault je predstavio Twingo 1992. godine, a službeno je krenuo u proizvodnju u travnju 1993. Njegov dizajner, Jean-Pierre Ploué, iznenadio je sve svojim simpatičnim dizajnom.

Twingo (prve generacije) sprijeda doslovno izgleda kao da je sretan (tj., smije se). Straga izgleda manje simpatično, ali ne toliko loše (u redizajnu su stražnja svjetla dobila drukčiji dizajn, a sprijeda su žmigavci postali prozirni, umjesto narančaste). Renault je pomoću Twinga postavio cilj- da bude jeftin, solidan i praktičan. Zanimljivo, Twingo je kao doplatu nudio ručnu klimu i krovni prozor.

Nudio je dva motora (svi su benzinski):

1.0 (? KS)

1.2 8V (60 KS)

1.2 16V (76 KS)

Twingo prve generacije je bio najprodavaniji Twingo u svijetu. Najzanimljivija rješenja koja je nudio Twingo su stražnja klupa koja se mogla pomicati prema naprijed kako bi se povećao obujam gepeka, i krevet. Krevet se napravi tako da se stražnja klupa spusti prema trećim vratima kao i prednja sjedala. Zbog toga su ljudi čak živjeli u njemu. Popularnost (ali, i proizvodnja) raste sve do 2008. godine, kada se prva generacija prestala proizvoditi i zamijenila ga je druga generacija.

Druga generacija nije doživjela popularnost kao prva. Iako je nudila gotovo iste motore (osim 1.0 benzinskog) i još dodala štedljivi 1.5 dCi, još moderniji dizajn i dobre opreme. Postojala je i R.S. verzija Twinga.

Trećom generacijom su ukinuti dizelski 1.5 dCi, a benzinske motore naslijedio je 1.0 SCe atmosferski benzinac (koja mu je prodaja solidna). Nudila se i električna verzija kojoj raste popularnost u Europi. Cijena (električnog) mu je ispod 26.440 € (200.000 kn), a nudi sve i svašta u (jedinoj) opremi Equilibre (koja je osnovna u većini automobila Renaulta), dovoljno za svakodnevnicu. Iako doseg od 190 km nije pristojan, dovoljan je za gradsko vrzmanje. Treća generacija ne nudi sportsku verziju.

Prodano je gotovo 3 milijuna Twinga (točnije, 2.6 milijuna) od predstavljana prve generacije. Svakako kada se spominje Twingo, svi će pomisliti na prvu generaciju jer je legendarna i danas ih je sve manje na cestama.

Prva generacija[uredi | uredi kôd]

Druga generacija[uredi | uredi kôd]

Treća generacija[uredi | uredi kôd]