Robert Gates

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Dr. Robert Michael Gates
Robert Gates
zamjenik Sean Parnell
prethodnik Donald Rumsfeld
nasljednik Leon Panetta
prethodnik William Webster
nasljednik James Woolsey
prethodnik John Negroponte
nasljednik Jonathan Howe
prethodnik John McMahon
nasljednik Richard Kerr
osobni podatci
mjesto rođenja Wichita, Kansas, SAD
supruga Becky Gates

Robert Michael Gates (Wichita, Kansas, 25. rujna 1943.), bivši je američki obavještajac i bivši ministar obrane.

Godine 1965. je na Sveučilište Indiane magistrirao povijest, a iste je godine regrutiran u CIA-u, gdje je na raznim dužnostima proveo sljedećih 26 godina. Napredovao je u službi i često sudjelovao na sastancima Vijeća za nacionalnu sigurnost u posljednjim godinama Hladnog rata, stekavši dobre veze u administracijama četvorice predsjednika.

Godine 1991. je imenovan direktorom CIA-e i na tom mjestu je ostao dvije godine. Nakon tog je postao predavač na sveučilištima, a 1996. objavio memoare posvećene svojoj obavještajnoj karijeri. Godine 2002. je postao predsjednikom teksaškog A&M sveučilišta.

Predsjednik Bush ga je 2006. imenovao članom Grupe za studiju Iraka, odnosno tzv. Bakerove komisije kojoj je cilj dati prijedloge za uspješan završetak rata u Iraku. Nakon poraza Republikanske stranke na izborima za Kongres i ostavke Donalda Rumsfelda, Robert Gates je nominiran za novog tajnika za obranu. Taj izbor je 6. prosinca potvrdio Senat. Gates je u kolovozu 2010. najavio da će otiću u mirovinu 2011., a predsjednik SAD-a Barack Obama je najavio u travnju 2011. da će ga naslijediti direktor CIA-e Leon Panetta.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Robert Gates