Roko i Cicibela (1978.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Roko i Cicibela (1978))

Roko i Cicibela hrvatski film iz 1978. u režiji Stipe Delića u kojem su glavne uloge ostvarili Boris Dvornik (Roko) i Semka Sokolović-Bertok.

Film se temelji na stvarnim osobama i događajima iz rane prve polovice 20. stoljeća: izvjesnom Roku Ljubici poznatom pod nadimkom Balauska, i Dujki Bašić kćeri nosača Špire Bašića i kućanice Mande Drljača, rođene 1877. godine čiji je nadimak bio Cicibela.[1] Roko je bio ribar koji je živio u napuštenoj gajeti na Matejuški, a zaljubio se u Dujku s kojom se vjenčao u crkvi Svetoga Križa u Veloj Varoši u Splitu.

Ovaj siromašni par živio je po napuštenim gajetama i leutima te su upali u oko i turistima koji su ih snimili. Umrli su zajedno na zimu 1936./37. godine stisnuti jedno uz drugo na zemljanom tlu potleušice u Antonovoj ulici na broju 14 (današnji Solurat) gdje ih je grad smjestio kada su ušli u poznije godine.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stare razglednice grada Splita: Roko i Cicibela. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. svibnja 2014. Pristupljeno 28. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. ROKO I CICIBELA: Živjeli su na gajeti i prodavali ribu za vino i 'duvan'. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. svibnja 2014. Pristupljeno 28. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]