Ruski umjetnički znanstveno restauracioni centar I.E.Grabara

Izvor: Wikipedija
Današnje sjedište centra,Baumanska 80-17,Moskva

Ruski umjetnički znanstveno restauracioni centar I.E.Grabara vodeći je državni konzervatorsko restauratorski zavod u Ruskoj Federaciji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Centar je utemeljen 1918. godine.Glavni inicijator utemeljenja bio je Igor Emanuelovič Grabar,umjetnik i povjesničar umjetnosti.Godine 1934. centar je zatvoren,te je ponovo otvoren 1944.

Centar danas[uredi | uredi kôd]

Danas je centar jedna od ruskih institucija zaštite kulturne baštine koje su kontinuirano radile na obučavanju budućih djelatnika.U centru je još 1947. stvoren pravilnik o zvanju restaurator umjetnina ( do tog razdoblja u Rusiji nije bilo sustavnog školovanja konzervatora restauratora!).Od 1955. u centru su se održavali dvogodišnji tečajevi za restauratore slika,skulptura ,grafika i djela primijenjene umjetnosti.

Centar danas surađuje s više od 200 ruskih muzeja.Također centar je pored Državnog centra za znanstvena istraživanja u području konzerviranja restauriranja(Государственный научно-исследовательский институт реставрации - ГосНИИР) jedan od vodećih izdavača konzervatorsko restauratorske literature na ruskom jeziku,te je suorganizator brojnih konferencija o konzervatorsko restauratorskoj problematici. Značajan je i doprinos centra na polju ekspertiza i atribucija umjetničke baštine.

Vodeća je institucija za školovanje i doškolovanje restauratora koji rade u ruskim muzejima.

Kao posebnost se može izdvojiti i veći broj izdanih monografija posvećenih pojedinim značajnijim ruskim restauratorima.

Požar 2010.[uredi | uredi kôd]

Dana 15.07.2010. centar je teško oštećen u požaru.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Л.Н.Крылова. «90 лет деятельности ВНХРЦ им. акад. И.Э.Грабаря в документах»,Moskva 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Video zapisi[uredi | uredi kôd]