Seljak

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Njemački seljak 1955.

Seljak je izraz koji označava poljodjelskog djelatnika koji ima prebivalište na selu, i koji za život zarađuje baveći se poljoprivrednim aktivnostima (poljodjelstvo, stočarstvo, ribolov, lov, pčelarstvo i sl.) bilo na svom bilo na tuđim imanjima.

U prošlosti, od nastanka civilizacije pa sve do industrijske revolucije i suvremenih trendova globalizacije, seljaci su činili većinu stanovništva u svim državama i kulturama. Kroz povijest seljaci su bili su i robovi kao kmetovi.

Industrijalizacijom srž ekonomske aktivnosti se počela prebacivati u gradove, a time je prestala važnost seljaka koji se s vremenom profiliraju u poseban društveni sloj, a i među njima postupno raste diferencijacija na podvrste slojeva kao što su seljaci-bezemljaši, siromašni seljaci, nadničari i bogati veleposjednici.

Seljaci su kroz povijest u pravilu bili previše zauzeti svakodnevnim poslovima da bi imali slobodnog vremena za obrazovanje i razvoj visoke kulture. Zbog toga su u pravilu bili manje obrazovani, a zbog zabačenosti sela u odnosu na gradove i manje izloženi dostignućima masovne kulture. Kao krajnja posljedica se razvio kulturni stereotip seljaka kao neobrazovanih, primitivnih, konzervativnih i zatucanih osoba.

Često se, u nastojanju da se izbjegne negativne konotacije, za seljake odnedavno počeo rabiti anglicizam farmer.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Seljak