Sjeverni križ

Izvor: Wikipedija
Sjeverni križ, prikazan podebljanom zelenom bojom

Sjeverni križ je istaknuti astronomski asterizam u nebeskoj sferi sjeverne hemisfere, koji u potpunosti odgovara sazviježđu Labuda. Mnogo je veći od poznatijeg Južnog križa i sastoji se od najsjajnijih zvijezda u Cygnusu, Denebu, Sadru, Gienani, Delta Cygni i Albireo. 'Glava' križa, Deneb, također je dio asterizma Ljetnog trokuta.

Poput ljetnog trokuta, sjeverni križ je istaknuti pokazatelj godišnjih doba. Oko ponoći, Križ leži gotovo iznad glave na srednjovjekovnim širinama tijekom ljetnih mjeseci; može se vidjeti i tijekom proljeća u rano jutro na Istoku. U jesen je križ vidljiv navečer na zapadu do studenog. Nikad se ne spušta ispod horizonta na ili iznad 45° sjeverne geografske širine, samo se spušta ispod sjevernog horizonta u svojoj najnižoj točki na mjestima kao što su Minneapolis, Montréal i Torino. S južne polutke se pojavljuje naopako i nisko na nebu tijekom zimskih mjeseci.

U zvjezdanom atlasu Johanna Bayera iz 17. stoljeća, Uranometriji, sugeriralo se da su Alpha, Beta i Gamma Cygni tvorili pol kršćanskog križa, dok su Delta i Epsilon formirali poprečnu gredu. Promjenjiva zvijezda P Cygni tada se smatrala Kristovim tijelom.[1]

Zvijezde sjevernog križa[uredi | uredi kôd]

Ime Oznaka Bayera Prividna veličina Luminozitet
( × solarni)
Spektralni tip Udaljenost
( svjetlosne godine)
Deneb α Cygni 1.25 200000 A2 2615 ± 215
Gienah ε Cygni 2.48 52 K0III-IV 72
Delta Cygni δ Cygni 2.87 76 B9 III + F1 V 170
Sadr γ Cygni 2.23 33 F8 Iab 1600
Albireo β Cygni 3 1200 K2II 430

Vidi također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Wagman, Morton. 2003. Lost Stars: Lost, Missing and Troublesome Stars from the Catalogues of Johannes Bayer, Nicholas Louis de Lacaille, John Flamsteed, and Sundry Others. The McDonald & Woodward Publishing Company. Blacksburg, Virginia.