Suradnik:Blossomonte/Sandbox

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o nazivu "Mormon". Za Mormon pogledajte Mormon (razdvojba).

Blossomonte/Sandbox može značiti:


Mormon je naziv koji se koristi za sljedbenika, privrženika ili pristašu Mormonizma. Naziv se najčešće odnosi na članove Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana(Crkva SPD) koja se često zove “Mormonska crkva.” Crkva vjeruje da naziv bi se trebao korisiti isključivo u odnos na svoje članove. Međutim, često se koristi i u širom smilsu za bilo koju osobu ili skupinu ljudi koja vjeruje u Mormonovu Knjigu, i druge skupine Svetaca posljednjih dana. Po Mormonovoj knjizi, Mormon je ime proroka koji je sažeo sveti spis poznat kao Mormonovu knjigu.


Podrijetlo Naziva[uredi | uredi kôd]

Naziv „Mormon“ je aluzija na Mormonovu knjigu.[1] Pristaše pokreta Svetaca posljednjih dana vjeruju da je povijesni zapis o Božjim postupcima s trojem od civilizacija u Amerikama od 2700 pr.Kr. do 420. godine i da su ga napisali proroci i sljebenici Isusa Krista.[2] Knjiga sadržava učenja Isusa Krista narodu u Amerikama i izvještaj o njegovu javnom djelovanju među Nefijskim narodom nakon svog uskrsnuća. [1] Mormoni vjeruju da je Mormonova knjiga još jedno svetospisno svjedočanstvo o Isusu Kristu koja je usporedljiva s Biblijom [3] u koju vjeruju da je "Riječ Božja u onoj mjeri u kojoj je ispravno prevedena."[4] Knjiga dobiva svoje ime od Mormona, proroka koji je, po tekstu, sažeo zapis u 4. stoljeće.

Po Oxford English Dictionary-ju, jedna od najranijih pojavi naziva „Mormon“ u odnos na vjernika Mormonove knjige bila je 1833. g. u Daily Herald u Louisvilleu, Kentuckyju (Kentucky) u članku „The Mormons and the Anti-Mormons“ (Mormoni i anti-mormoni).[5]

Pučka uporaba[uredi | uredi kôd]

Nazivi „Mormon“ i „Mormonite“ u engleskom jeziku su najprije bili u uporabi 1830-ih godina u |pejorativnoj smislu za one koji su slijedili Josepha Smitha i vjerovali u božansko podrijeklo Mormonove knjige. Međutim, Mormoni su uskoro sami usvojili taj naziv i naposljetku je uglavnom izgubio svoj pejorativan status.

Naziv „Mormon“ se najčešće odnosi na članove Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Međutim, naziv također koriste druge pristaše Mormonizma, uključujući i pristaše Mormonskog fundamentalizma. Naziv „Mormon“ je općenito u nenaklonosti kod drugih denominacija u pokretu Svetaca posljenjih dana, kao što je Community of Christ, koje imaju različite povijeti od Crkve Isusa Krista svetaca posljenjih dana od smrti Josepha Smitha 1844. g..

„Mormonska crkva“[uredi | uredi kôd]

Službeni naziv crkve koja ima svoje sjedište u Salt Lake City-ju, Utahu, je Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Dok naziv „Mormonska crkva“ je dugo povezan za Crkvu kao njezin nadimak, naziv nije ovlašten niti je svoja uporaba potičena od strane Crkve iako uporabu istog u drugim kontektsima Crkva općenito ne smatra uvredljivom i članovi ga uobičajeno upotrebljavaju.[6][7][8] Vođe Crkve potiču svoje članove da koriste puni naziv Crkve da naglasuju njezin fokus na Isusa Krista.[9]

Zamjenjivanje s drugim vjerskim zajednicama[uredi | uredi kôd]

Usprkos pogrešnim predođbama o grupama sa sličnim nadimcima i stereotipima, Mormoni nisu ni na koji način povezani sa Kvekerima (članovi Religious Society of Friends-a), Menonitima, Amišima ili Jehovinim svjedocima. Mormonizam je nastao zasebno od ovih grupa te je izrazito različit po kulturi, običajima, teologiji i bogoštovlju.


Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mormonova knjiga
  2. Mormonova knjiga, Uvod
  3. Mormonova knjiga, Uvod
  4. 8. Članak vjere
  5. Oxford English Dictionary, s.v. "Mormon".
  6. LDS Church Style Guide.
  7. Gordon B. Hinckley, "Mormon Should Mean 'More Good,'" Ensign, Nov. 1990, 51.
  8. See Style Guide - The Name of the Church. Pristupljeno 4. prosinca 2006.
  9. Russell M. Nelson, "Thus Shall My Church Be Called," Ensign, May 1990, 16.

Tekst


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikizvora
Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Book of Mormon
  • LDS Newsroom Crkva SPD kritizira uporabu riječi "Mormon" u novinama. (engleski)
  • Mormon.org - Službena web stranica za informacije o Crkvi SPD. (engleski)
  • Mormon.org/hr - Službena web stranica za informacije o Crkvi SPD. (hrvatski)
  • "The Mormons" - Posebna televijska emisija na internetu o Mormonima (engleski)
  • Mormon Times - Za i o članovima Crkve Isusa Krista svetaca posljenjih dana (engleski)