Suradnik:Flot~hrwiki/Moj pesak

Izvor: Wikipedija
Suradnik
Razgovor
eMail
Članci
Moj pesak
Ostalo
Nagrade

Moj pesak je moja stranica za isprobavanje.

Moji potpisi[uredi | uredi kôd]

Politika Sjedinjenih Američkih Država[uredi | uredi kôd]

Kapitol u Washington u kojem zasjeda Kongres SAD

Čuveni početak američkoj Deklaraciji nezavisnosti napisao je John Lok, engleski filozof koji je u 18. stoljeću, neposredno prije Američke revolucije, napisao u svojoj Prvoj raspravi o vladi, da su svakom savjesno čovjeku određeni "život, sloboda i imanje". Thomas Jefferson je promijenio zadnji dio (imanje) riječima "dobivanje sreće". Deklaracija nezavisnosti je prvi američki državni dokumenat, a vjerojatno i prva Kodifikacija slobodarskih ideja 18. stoljeća u praksi.

Iste godine započeo je proces stvaranja Severnoameričkog saveza kao prve jedinstvene tvorevine na tlu Sjeverne Amerike.

Vlada i politika Sjedinjenih Država je zasnovana na Ustavu Sjedinjenih Američkih Država, napisanom 1787. godine. Ustav iz 1787. je do danas dopunjen sa nekoliko amandman a. Prvih 10 su prihvaćeni Nedugo nakon nastanka samog ustava. Grupno se nazivaju "Zakon o pravima" (Bill of Rights), a odnose se na osnovna prava državljana Sjedinjenih Američkih Država, kao što su pravo na slobodu govora i veroispovesti.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je jedna od najstarijih na svijetu. Kao federalna demokratija sastoji se od izvršne, zakonodavne, i sudske vlasti. Izvršna vlast se sastoji od predsjednika i njegovog kabineta, uz dodatak raznih državnih službi.

Zakonodavna vlast je Kongres Sjedinjenih Američkih Država koji se sastoji od Doma zastupnika (((jez-en | House of Representatives))) i [[Senat Sjedinjenih Američkih Država | Senata] ]. Zastupnici i senator su podijeljeni po saveznim državama. U Domu zastupnika svaka savezna država ima broj predstavnika srazmeran njenom broju stanovnika, dok u Senatu svaku državu zastupaju dva senatora. Broj zastupnika u Domu zastupnika je 435. Senat trenutno broji 100 senatora.

kip slobode

Sudska vlast se sastoji od svih sudova u Sjedinjenim Državama. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država broji devet sudaca, kojima mandat traje doživotno. Nakon smrti ili povlačenja suca, predsjednik SAD nominuje novog suca, a nominacija se šalje u Senat na glasovanje.

Svaka savezna država u Sjedinjenim Državama ima svoju vladu, čije su granice moći ispod nivoa moći federalne vlade. Koliko točno vlasti svaka država može imati je tema mnogih rasprava u američkoj politici. Glavne političke stranke Sjedinjenih Država su Republikanska stranka i Demokratska stranka.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Kategorija: Politika SAD-a