Vahidski Vilajet Bir Ali

Izvor: Wikipedija
Vahidski Vilajet Bir Ali

ولاية الواحدي بير علي

sultanat
od 1830.1962.
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Bir Ali
Jezik/ci arapski
Politička struktura sultanat
Povijest
 - uspostavljena od 1830.
 - ukinuta 1962.

Vahidski Vilajet Bir Ali (arapski: ولاية الواحدي بير علي ) ili samo Vahidi Bir Ali (engleski: Wahidi Bir Ali), prostirao se na istoku britanskog Protektorata Aden uz obale Indijskog oceana i unutrašnjost Istočnog Jemena. Danas je teritorij ovog bivšeg sultanata dio jemenske muhafaze Šabve.

Povijest sultanata[uredi | uredi kôd]

Vahidski Vilajet Bir Ali nastao je kao rezultat podjele starog plemenskog Vahidskog sultanata (Wahidi sultanate) 1830. godine, u četiri sultanata; Vahidski sultanat Azzan, Vahidski Vilajet Bir Ali, Vahidski Sultanat Haban i Vahidski Sultanat Balhaf.

Vahidski Vilajet Bir Ali potpisao je neformalni sporazum o zaštiti s Britanijom 1895. godine i postao dio Protektorata Aden. Sultan Abdallah Umar, koji je na čelo Vahidskog sultanata Balhaf, stupio 1881., uspio je iste godine 4. svibnja 1881. ujediniti Vahidske sultanate; Balhaf i Azzan, nakon toga je Vahidskom sultanatu Balhaf pristupio i Vahidski Vilajet Bir Ali 1961. godine.

Potom su se sultanati; Balhaf i Haban ujedinili kao posljednji 23. listopada 1962., tako je nastao novi ujedinjeni Vahidski sultanat u kome je sultan Bir Ali imao podređenu ulogu.

Posljednji sultan ovog sultanata bio je: Alawi ibn Salih ibn Ahmad Al Wahidi, koji je razvlašćen 1967. kad je ukinut Vahidski Vilajet Bir Ali, te osnovana Narodna Republika Južni Jemen, koja se ujedinila s Sjevernim Jemenom 22. svibnja 1990. u današnju državu Republiku Jemen.

Sultani Vahidskog Vilajeta Bir Ali[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]