Vlašić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
http://www.vlasic-vip.com/index/vlasicvip/babanovac.html
Vlašić

Vlašić je planina u srednjoj Bosni. Njegov je najveći vrh Paljenik (1.933 m). Vlašićka visoravan je visoka 1.300 m, a poznata je po glasovitoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i turizmu na Babanovcu, gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog turizma, kojeg posjećuju i strani gosti, zahvaljujući otvaranju skijaških staza i novih hotela. Na planini Vlašiću izvire rijeka Ugar.

Vlašić je i pogodan kraj za uzgoj pčela u ovom dijelu Europe, a razvija se i seoski turizam.Samo rijetkima je poznato da se u okolini Vlašića nalazi još nekoliko malih skijališta. Prije svega tu je riječ o Poljanama pokraj Jajca, Beo-Sportu u Skender Vakufu, Borju kod Teslića, a u blizini je i skijalište Rostovo, smješteno pored Novog Travnika.

Naravno, ne treba se zavaravati, staze spomenutih skijališta nisu povezane, niti su impozantne kao u sistemu babanovca, no svakako skijašima s malo više avanturističkog duha mogu pružiti zanimljivi sedmodnevni odmor, ako se odluče na duži boravak na Vlašiću i imaju sreće s povoljnim vremenom.

Nesumnjivo najpoznatiji skijaški centar među gore spomenutima je sportsko rekreativni centar Vlašić, koji se nalazi na Babanovcu (1.260 mnv). Skijalište je udaljeno od Travnika cca 30 km, no Vlašić je ipak posebice popularan među Slavoncima, kojima je to jedan od najbližih skijaških centara, udaljen od Osijeka cca 280 km. Najbolji put do skijališta je preko mjesta Turbe, nedaleko od Travnika, od kuda vodi solidna cesta 20-ak km do samog skijališta. Putem je postavljeno dovoljno putokaza, tako da je vrlo lako doći do odredišta. Ako ste prolaznik, ili dolazite na jednodnevno skijanje, odmah po dolasku će vas lokalni ljudi upućivati gdje se možete parkirati, a sve kako biste parkirali na njihov dio parkinga po cijenama koje se kreću oko 5 KM za cijeli dan. Odmah nakon njih će vas zaskočiti i lokalni iznajmljivači ski opreme, čiju opremu možete iznajmiti po vrlo povoljnim cijenama. Oprema je solidna i u slučaju manjka snijega na stazama svakako je preporučljivo iznajmiti skije.

Kada je iz Atene 1978. g. stigla vijest kako će Sarajevo biti domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara to je obradovalo i stanovnike ovog kraja, jer je upravo Vlašić bio predviđen kao aklimatizacijski centar i rezervno borilište u slučaju nedostatka snijega na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini. Nakon toga skijalište doživljava svoj pravi razvoj.

Danas je situacija malo drugačija. Skijalište raspolaže sa 6 skijaških žičara, od čega su 2 baby lifta. Skijalište se deklarira s 15 km staza, ali realno stanje je ipak nešto skromnije. Glavni dio skijališta poslužuju vučnice Babanovac 1 i 2 (1.260 - 1.450 mnv), od kojih je jedna vučnica sidro, a druga je tanjurić. Uz navedene vučnice nalazi se i jedna velika i široka staza, koja je cijelom dužinom osvijetljena za noćno skijanje.

Malo pored navedenog mjesta se nastavlja još jedna žičara - Markovac (1.345 - 1.525 mnv), koja vodi prema najvišoj tački skijališta. Spomenimo kako u asortimanu Vlašića postoji i ski lift "Ugar", koji na žalost već neko vrijeme nije u funkciji.

S vrha skijališta moguće je krenuti na dvije strane. Skijajući od vrha staze se na nekim dijelovima razdvajaju, a na nekima pak spajaju te iako se nije problematično orijentirati, svejedno ne bi bilo loše kada bi staze nosile neke oznake, ili barem orijentire, posebice za slučaj lošijeg vremena. Staze su većinom plavo-crvenog karaktera, s time da se na svakoj stazi izmjenjuju plavi i crveni dijelovi. Jedna od staza prolazi i u 90 metarsku skakaonicu te praktički kroz centar mjesta nastavlja prema polaznoj stanici lifta. Skijanje kroz ulicu, kojom zimi nema prometa za automobile, pravi je doživljaj. No ovdje je ipak potreban oprez, jer ima puno šetača te obitelji s djecom koja se sanjkaju.

I po cijenama je Vlašić vrlo povoljan. Dnevni SKI-pass iznosi 25 KM, što je jeftinije od primjerice Bjelašnice ili Jahorine. Sedmodnevni SKI-pass je 150 KM, a noćno skijanje iznosi 15 KM. SKI-pass sistem podržava i swatch snowpass funkciju, što je svakako ugodnije od klasičnog provlačenja SKI-pass-a kod svakog ulaska na žicu. U slučaju lošeg vremena ili nedostatka snijega, uz malo mašte, moguće je popuniti vrijeme nekim drugim sadržajima. Svakako savjetujemo posjet vezirskom gradu Travniku kao i posjet rodnoj kući Ive Andrića. Za one željne shoppinga savjetujemo odlazak u Vitez ili pak Sarajevo, koje je udaljeno oko 120 km. Skijalište je za vrijeme rata, sredinom 90-ih, bilo totalno opustošeno, a svoj ponovni razvoj i uzlet započinje tek prije desetak godina. Upravo taj razvoj te sve veći broj gostiju iz BIH, ali i Hrvatske, Slovenije i Srbije, nagnali su lokalne moćnike na donošenje planova proširenja i modernizacije skijališta. .

Jedan od glavnih planova je investicija od oko 8 miliona KM, čime se planira osigurati dovoljna količine vode, kako one pitke, tako i one za topove za umjetni snijeg. Topovi su već nabavljeni, a u toku ljeta 2011. g. je izvršeno polaganje svih potrebnih instalacija kako bi topovi narednih sezona bili u funkciji. U planu je i izgradnja novog trosjeda, koji bi išao prema vrhovima Pavo i Čavo, na 1.800 mnv te bi se tako ukupna dužina staza povećala na oko 30 km. Tim potezom bi se dobila i jedinstvena staza u duljini od respektabilnih 7 km (!). U skoroj budućnosti će se, barem po izjavama odgovornih, osigurati i staze za nordijsko skijanje, koje su sve popularnije među skijaškom populacijom. 

/www.vlasic-vip.com/index/vlasicvip/babanovac.html