Warp

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Warp tehnologija

Warp (hrv. prijevod: ukrivak)[1] pogon je najosnovniji pogon za međuzvjezdana putovanja koji koristi većina rasa u Zvjezdanim stazama.

O warp pogonu[uredi VE | uredi]

Alcubierre.png

Njegovo djelovanje bazira se na iskrivljavanju prostor-vremenskog kontinuuma, potiskujući brod u podprostor, te tako smanjujući njegovu prividnu masu, i "varajući" Einsteinovu teoriju relativnosti E = m * c^2. Kako se prividna masa broda smanjila, te je Einstenova teorija relativnosti prevarena, brod može postići brzinu veću od brzine svjetlosti.

Zvjezdana flota pri izradi warp motora slijedi Cochreaneov model warp pogona, koji za svoj rad zahtijeva materijsko-antimaterijsku reakciju, dok se potiskivanje broda u podprostor vrši stvaranjem niza warp polja koja se međusobno naprežu. Za proizvodnju ogromne količine energije koja je potrebna za pokretanje broda warpom i za napajanje svih brodskih sustava koristi se materijsko-antimaterijski reaktor, poznatiji pod nazivom warp jezgra. Ona je ujedno i osnovni, no nikako najvažniji dio svakog Flotinog broda i warp pogona. Druga dva najvažnija dijela warp pogona su vodovi za prijenos energije, te warp zavojnice. Warp zavojnice nisu vidljive izvana, već su smještene u kućištima koja se nazivaju nosačima warp motora.

Prilikom izgaranja deuterija, u warp jezgri, nastaju pare koje se potom u reakcijskoj komori sudaraju sa antimaterijom, u obliku antivodika. Ta inače vrlo eksplozivna reakcija kontrolirana je dilitijevim kristalima, a kao njezin produkt nastaje visokoenergeska plazma, poznatija i kao elektroplazma. Elekroplazma se potom pomoću vodova za prijenos prenosi sve do nosača motora. Plazma se potom pomoću ubrizgivača ubacuje unutar warp zavojnica izgrađenih od verteriumovog kortenida. Kada se ovaj materijal izloži energiji plazme on počne oscilirati stvarajući warp polja i tjerajući brod u podprostor, a warp motori stvaraju višeslojno warp polje. Warp zavojnice poredane su u nizu kako bi stvorile više polja, koja se međusobno naprežu i stvaraju potisnu silu na najbliži objekt, u ovom slučaju, brod čije je to ujedno i polje.

Warp poja se generiraju kada plazma pređe preko samih zavojnica kojih u Galaxy klasi ima 18, Sovereign klasa ih ima 26. Plazma se dovodi kroz ubrizgivač čije otvaranje i zatvaranje omogućuje rad warp pogona. Trajanje jednog ciklusa može varirati od 25 nanosekundi do 50 nanosekundi. Manje warp brzine zahtijevaju kraće vrijeme otvaranja i duže vrijeme do drugog otvaranja, dok se za velike warp brzine ubrizgivač otvara češće i samo otvaranje traje dulje.

Kako bi se pojednostavilo klasificiranje i rukovanje warp poljima i motorima, uvedena je klasifikacija warp polja prema količini podprostornog naprezanja koje generiraju. Warp polja ispod warpa 1 mjere se u milicochranima, dok se polja koja prestižu warp 1 mjere u cochranima. Više o odnosu potrošnje energije i warp faktoru pogledati u članku o warp skalama.

Primjena warp pogona[uredi VE | uredi]

Grafika warp polja. Svemirski brod ostaje u mjehuru normalnog prostora.

Većina brodova koristi warp pogon sa dva nosača warp motora, ali ima i onih koji koriste samo jedan ili pak četiri nosača. Promjena smjera u warpu vrši se stvaranjem lagane neravnoteže u warp polju, dok rad samo jednog warp motora može oštetiti brod.

Kako warp motori u svom radu stvaraju opasna warp polja na većini brodova smješteni su daleko od posade i nastanjenih dijelova broda, te se nalaze na dugačkim potpornim stupovima. Kroz te stupove prolaze i sami vodovi za prijenos elektroplazme, kao i prolazi za ljudstvo i upravljačke veze sa ostatkom broda.

Ukoliko dođe do oštećenja, ili kvara warp motora posljedice mogu biti katastrofalne ako se ne aktivira jedan od načina zaštite. Prvi i osnovni način zaštite je ispuštanje warp plazme kroz, za to predviđene, otvore na samom nosaču warp motora. Također je moguće i odvojiti sam warp motor od nosača pomoću jakih eksploziva tako da se brod može dovoljno udaljiti od samog motora prije nego što on eksplodira. Zadnje je rješenje izbacivanje warp jezgre, no taj je sustav implementiran samo u neke klase brodova i sam je sustav podložan kvarovima i zatajenjima.

Warp pogon svojim djelovanjem oštećuje podprostor i time bi ga nakon nekog vremena dovoljno uništio da se tim dijelom svemira ne bi moglo putovati nadsvjetlosnim brzinama. Najnoviji dizajn federacijskih brodova geometrijom trupa, novim dizajnom warp zavojnica omogućuje tim klasama kretanje visokim nadsvjetlosnim brzinama bez da oštećuju podprostor, a i podižu krstareće i maksimalne brzine samih brodova. Starije klase ograničene su warp faktorom 5 kako ne bi stvarale velika oštećenja na samom prodprostoru, no i taj će problem biti riješen zamjenom dotrajalih brodova.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Prijevod upotrijebljen u epizodi emitiranoj na HRT-u 4. studenoga 2002.; time warp = vremenski ukrivak

warp pogon teorija[uredi VE | uredi]

Postoji mnogo raznih teorija o putovanju brzinom svetlosti ili WARP brzina.Jedna od njih je realna i verovatno ce nauka krenuti u tom pravcu kad se bude doslo u mogucnost tehnicke izvodljivosti ovog poduhvata.

Teorija se zasniva na tome da svaki elemenat u prirodi je materija i ima svoju drugu stranu ili antimateriju .Poznato je da se vrse razna istrazivanja za dobijanje antimaterije a najveci pokusaj je u CERNU(swiss).

Materija ima svoju masu i ona iskrivljuje prostor sto je dokazao Einstein,i potrebno je velika energija da se ulozi da bi se masa kretala kroz prostor i postigla brzinu svetlosti.

Medjutim i antimaterija poseduje svoju masu koja iskrivljuje prostor u suprotnom smeru ,slicno pozitivnim i negativnim sinusoidama.Ako spojimo materiju i antimateriju u jednu loptu nuliracemo zakrivljenost prostora jer ce masa pasti na nulu.

Ako bi smo recimo pravili brod za medjuzvezdano putovanje postavili bismo jezgru od antimaterije koja bi se drzala u nekoj vrsti magnetnog polja i vakumu jer antimaterija i materija se nesmeju spojiti .One teze ka tome da se odvoje sto dalje jedna od druge.Brod koji ima jezgro od antimaterije bi najverovatnije bio svera jer je to najbolje iskoricenost prostora jer imate od centra do spoljnjeg dela broda svugde istu razdaljinu.

Znaci brod koji ima oblik lopte i jezgru od antimaterije je lako pokrenuti Warp brzinom posto nekim zracenjem ili nekim drugim uticajem na jezgru smanjimo masu broda skoro do nule.Ako je masa blizu nuli potrebna je veoma mala energija da bi se brod kretao WARP brzinom .Ako bi smo hteli da usporimo potrebno je samo poistepeno da povecavamo masu tj.uticemo na antimaterisko jezgro.

Putnici u takvom brodu najverovatnije nebi mogli da osete uticaj promene mase jer su deo broda i putovanje bi bila isto kao i na drugim objektima bez obzira na brzinu.Takav brod ce verovatno imati vise zastitnih omotaca veoma slicno planeti zemlji.

Osim toga mala masa broda pomaze u tome da se brod sacuva od raznih udara razlicitih objekata iz svemira jer nam je poznato ako udarimo neko telo tesko nekim predmetom vise cemo ga ostetiti nego neko lagano koje ce se samo odbiti.

Kljuc razvoja Warp brzine je u otkrivanju i koriscenju antimaterije, a to otkrice ce sacekati da se labaratorije za razvoj presele izvan zemaljske kugle gde je to ustvari jedino moguce zato sto masa materije zemlje nedozvoljava takva istrazivanja na zemlji.

Prvi brod za medjuzvezdano putovanje ce se zvati:Bakijevac