Wikipedija:Izabrani članci/31, 2021.

Izvor: Wikipedija

Richard David James (Limerick, 18. kolovoza 1971.), poznatiji po svojem snimateljskom pseudonimu Aphex Twin, britanski je elektronički glazbenik iz Cornwalla. Poznat je po svojem utjecajnom i idiosinkrastičnom radu tijekom 1990-ih u glazbenim žanrovima kao što su ambijentalni techno i IDM za koji je dobio masovne pohvale kritičara. Također je jedan od osnivača Rephlex Recordsa s Grantom Wilson-Claridgeom.

Izvorno objavljujući acid techno glazbu pod pseudonimima kao što su AFX i Polygon Window, James je prvi put zadobio sveopće pohvale kritičara za svoj album Selected Ambient Works 85-92 iz 1992. godine. Postao je slavan i u glavnoj struji uz pomoć EP-a Come to Daddy iz 1997. i singla "Windowlicker" iz 1999. godine. Nakon objave svojeg albuma Drukqs 2001. godine, James neko vrijeme nije objavljivao glazbene uratke pod svojim glavnim pseudonimom, ali je objavio seriju EP-a Analord 2005. godine pod svojim pseudonimom AFX. Aphex Twin vratio se 2014. godine sa svojim novim albumom Syro za koji je osvojio nagradu Grammy za najbolji dance/elektronički album.

James se rodio u Limericku, Irskoj,u velškoj obitelji i odrastao je u Lanneru u Cornwallu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, s dvije starije sestre, tamo provodeći "vrlo sretno" djetinjstvo tijekom kojeg su "uglavnom smjeli raditi što su htjeli". Uživao je u tamošnjem životu, osjećajući se odijeljeno od obližnjih gradova i ostatka svijeta.Jedan od njegovih najranijih glazbenih eksperimenata u djetinjstvu bilo je igranje žicama koje su se nalazile unutar obiteljskog klavira, što je slično eksperimentima s prepariranim klavirom skladatelja Johna Cagea. S devet je godina počeo kupovati kazete i kazetofone. James je bio učenik škole Redruth u Redruthu, Cornwallu, i izjavio je kako je kao jedanaestogodišnjak proizveo zvuk na Sinclairu ZX81 (stroju bez zvučnog hardvera).