Wikipedija:Izabrani članci/5, 2010.

Izvor: Wikipedija
Igrači KHL Medveščak (plavi) protiv Alba Volán Székesfehérvár 11. listopada 2009.
Igrači KHL Medveščak (plavi) protiv Alba Volán Székesfehérvár 11. listopada 2009.

Klub hokeja na ledu Medveščak (KHL Medveščak) je hrvatski profesionalni hokejaški klub iz Zagreba. Klub trenutačno nastupa u regionalnoj austrijskoj i hrvatskoj hokejaškoj ligi. Klupski nadimak je "medvjedi", dok je navijački slogan "Zig-zag, Me-dve-ščak!"

KHL Medveščak osnovan je 1961. na prvom umjetnom klizalištu u Zagrebu. Tijekom te sezone 1961/62. ostvareni su i prvi kontakti s austrijskim hokejskim klubovima, odigrane su dvije utakmice s ATSE Graz, a narednih godina nastavila se sportska suradnja i s drugim austrijskim klubovima kao što su: WEG Wien, Zell am See, Salzburg, Klagenfurt.

Tijekom godina djelovanja igrači Medveščaka osvojili su niz istaknutih sportskih priznanja. Klub je tako osvojio tri naslova prvaka u jugoslavenskim državnim natjecanjima, četiri puta osvojio je Kup, a nakon osamostaljenja Republike Hrvatske od 1995. do 2007. osvojio je još 11 naslova državnog prvaka zaredom.

Najveći uspjesi Medveščaka na međunarodnom planu vezani su za kraj 1980-ih godina kada je klub igrao u polufinalu Kupa prvaka dvije godine zaredom i pobjeđivao vrhunske momčadi iz Italije, Francuske, Austrije i Njemačke.