Wikipedija:Portali/Prijedlozi/Portal:Računarstvo/Izabrani članak/05. 2008

Izvor: Wikipedija

Blu-ray Disc (kratica: BD) je nasljednik DVDa. Tehnologija i pripadajući uređaji su koncipirani za privatne korisnike. Za viša očekivanja poduzetničkih korisnika postoje varijante Professional Disc for Data (PDD) i Professional Disc for Broadcast (PDB).

Blu-ray Disc postoji u 3 izvedbe: kao BD samo za učitavanje, kao BD-R za učitavanje i jednostruki zapis i kao BD-RE za učitavanje i višestruki zapis podataka.

Devet poduzeća okupljenih u Blu-ray Groupe, Matsushita, Pioneer, Philips, SONY, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp i Samsung su veljače 2002. odredili specifikacije za Blu-ray Disc. Ovoj asocijaciji su se krajem siječnja 2004. dodatno još priključili Dell i Hewlett-Packard kao i sredinom ožujka 2005. Apple. Hewlett-Packard je međutim 2005. istupio iz ovog konzorcija nakon odbijanja njihovih prijedloga za poboljšanje, te se na kraju priključio HD-DVD grupi. Zahvaljujući Blu-ray forumu Blue-ray Disc ima vitkiju organizacijsku nadgradnju od DVD foruma s njihovim konkurentskim formatom HD-DVD kao nasljednikom DVDa.

Kako za Blu-ray Disc tako i za HD-DVD predviđena zaštita protiv nezakonitog umnožavanja je Advanced Access Content System (AACS) iz područja Digital Rights Managementa. Također se razmišlja o korištenju VEIL protukopirne zaštite.

SONYjeva nova igraća konzola PlayStation 3 posjeduje Blu-ray pogon. To joj pored igara omogućuje i reprodukciju filmova u ovom formatu.