Wikipedija:Stranica za vježbanje

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Dobrodošli na stranicu za vježbanje.
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 01.jpg
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 06.jpg
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 15.jpg
Prečac:
WP:SZV

Molimo, svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći i upoznajte se s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici. Na ovoj stranici možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica.


Za početak rada, kliknite ovdje (ili kliknite ovdje ako želite očistiti prostor za vježbanje i početi uređivanje na praznoj stranici), unesite željeni tekst u polje za uređivanje i uređujte ga po svojoj volji. Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja za uređivanje možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Rad završavate klikom na Sačuvaj stranicu (ili klikom na poveznicu Odustani).

Ova stranica služi za vježbanje svim suradnicima, tako de će njen sadržaj biti obrisan, a time i vaše vježbanje (ako ste ga spremili). Ako ste prijavljeni suradnik, možete stvoriti stranicu za vježbanje koja će biti samo vaša. Vaša će se stranica nalaziti ovdje.


I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na bilo koji način.

Prostor za vježbanje

Srećko Žitnik
Stranica za vježbanje
slikar u ateljeu
Rođenje 18. prosinca 1962.
Nacionalnost Hrvat
Portal o životopisima

Srećko Žitnik (Split, 18. prosinca 1962.), hrvatski slikar.

== Životopis ==

Vježba - 1

Ovdje je tekst Razgovor za vježbu - 1
123456, danas je lijep dan.
Hagioterapija
[1]

Centar za hagioterapiju - Split
[2] [3]
[4]
www.hagioterapija-split.hr


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:
Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:
'Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:'

Dlozina (razgovor) 22:59, 24. rujna 2014. (CEST)

Srećko Žitnik rođen je u Splitu gdje pohađa srednju Umjetničku školu, a potom i likovnu umjetnost na Filozofskom fakultetu , te 1987. diplomira kao profesor likovne kulture. Obrazovanje: 1970-78 OŠ "Đermano Senjanović", Split; 1978-82 Srednja umjetnička škola, Split; 1982-89 Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, (slikarstvo u klasi prof.Ivana Krstulovića, kiparstvo u klasi Kažimira Hraste i Aleksandra Midžora, grafiku u klasi Petra Jakelića). Kao najdražem studentu i već oprobanom slikaru, profesor i akademik Kruno Prijatelj otvara mu njegovu prvu samostalnu izložbu u tadašnjoj galeriji Art (kino Tesla) u Splitu, za vrijeme treće godine studija. Još za vrijeme četvrte godine studija ima svoju prvu značajnu izložbu u bivšem Muzeju revolucije (danas Galerija umjetnina), pod nazivom Boje Holandije, na kojoj se predstavljasa četrdesetak ulja na platnu većih formata, nastalih nakon boravka u Nizozemskoj i jakih kolorističkih dojmova koje je donio sa sobom. Nakon te izložbe uslijedile su i druge, mnogobrojne samostalne i skupne izložbe, ukupno 35 do danas, od salona Galić u Splitu (samostalna i skupna), do izlaganja u galeriji Maison Rouge u Chicagu 2006-e. Još 1990-e za vrijeme Atletskog prvenstva u Splitu organizirao je izložbu slika "Mala retrospektiva" u svim galerijama Dioklecijanove ulice u Splitu istovremeno, o čemu je snimljen dokumentarac na TV; 1992 za vrijeme Domovinskog rata poklonio je gradu Dubrovniku 10 radova ulja na platnu, izložba slika putovala je brodom (konvoj Libertas II) i bila snimljena kamerama CNN-a. Od 1996-97 radio je u Arheološkom muzeju u Splitu kao crtač na iskopinama Salone. Od 2000-05 je profesor likovne kulture u OŠ, Rogoznica, a od 2005 do danas djeluje kao samostalni umjetnik-slikar. 2005-e organizirao je i performans "Time" kada je u mjestu Zytglogge, Bern-Švicarska, naslikao sliku grada dok je padao gusti snijeg, 2006-e boravi u SAD-u gdje izrađuje seriju crteža Anđela i nadrealna platna velikih formata. 2012 sudjeluje na posljednjoj grupnoj izložbi "Sjećanje" u organizaciji Grada Splita, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Galerije umjetnina Split, u Staroj gradskoj vijećnici. Slikarski interes nalazi u boji, kolorist, radi uglavnom tehnikom ulja na platnu, ranije i crteže i akvarele,različitih motiva, a pretežno dominiraju fasade, prozori i vrata, interijeri, pejsaži i ponekad likovi. Njegova djela se nalaze po cijelom svijetu u privatnim zbirkama na svim kontinentima. 2012-e samostalno snima SF film "2012 Countdown" prikazan u Cineplex kinu Split (vlastiti tekst, glazba, režija, scenografija i produkcija). Stalni je član HULU - Split više od dvadeset godina. 2013-e osniva likovnu udrugu "Žitnik" koja se bavi promoviranjem pozitivnog utjecaja boja, sa sjedištem na adresi Kružićeva 10, Split. Boje su značajno utjecale na njegov vanjski doživljaj svijeta, te živim i jasnim bojama pokušava dočarati teksturu, vanjsku ekspresiju, ali i unutrašnji život materije.

Recenzije i predgovori izložbama

Prof. Vinko Srhoj - Srećko se najbolje snalazi sa bojama...sva lijepa obećanja vidljiva na njegovim slikama potječu baš od te spretnosti u formiranju kolorističkih osmišljaja...takav krajolik apsolutna je vizualna mjera slikaru lirske vokacije i romantične osjećajnosti..Žitnik vidi u prizoru samo sukob valera i vječnu fluktuaciju svjetlosnih svojstava...

Prof. Duško Kečkemet Dr. Sc. - ...njegova su ulja skladne kompozicije, naglašenih linija i boja, uspjele sinteze doživljenog i naknadno komponiranog...Žitnik prati trend suvremenog slikarstva, vraćajući se figuraciji i humanom doživljaju viđenog. Njegovi su radovi spontani, svježi i izravni dojmovi...uljene slike mladog splitskog slikara Srećka Žitnika privlaće uvjerljivošću doživljaja, spontanošću likovne intepretacije i majstorstvom obrade. One su odraz autorove kolorističke senzibilnosti...

Nevenka Bezić Božanić - ...Žitnik posjeduje poseban senzibilitet za boju, uočuje razlike izmeðu pojedinih motiva i sve podređuje boji, pa će zacijelo na tome i dalje graditi svoj likovni rukopis...

Andro Filipić - ...Srećko je Žitnik mlad čovjek, što se nebi moglo reći i za njegovo likovno bavljenje. Ova njegova izložba, koja se simpatično prosula iz zatvorenog prostora galerije po kaletama, njegov je deseti samostalni izlazak na vrjednovanje. Pridodamo li toj impresivnoj brojci i podatak da su ovi, ovdje izloženi radovi nastali u posljednih šest mjeseci, lako ćemo zaključiti da je pred nama likovnjak lake, elokventne ruke, ali jasne likovne globalnosti. Ove njegove vedute lutaju u svojoj znatiželji od motiva do motiva, videći ga sad u krupno pa moment potom žudeći širokom zahvatu, ali jedina stalnost je njegov puteni koloristički dizajn kojim on realizira ove svoje slike. Energičan rukopis masna namaza, u službi je ekspresionističkog likovnog poimanja. Onako nervozan će se načas s nizom dugih ravni primiriti uznemirujući baš tim primirjem još više čitav ugođaj slike. Ali taj nemir nije stihija. Što više, spregnut je u jedan lako vidljiv duhovni sustav koji kontrolira visoko zahtjevno postavljenu kompozicijsku matricu. Nema sumnje pred nama su radovi likovnjaka koji zna i hoće...


Galerija radova

Djela

  • oslikao je zidove u hotelskom naselju (Bračka Perla) u Supetru na Braču

Vanjske poveznice

  • Duško Kečkemet, je napisao najviše pregovora i članaka o Srećku Žitniku, od kojih izdvajamo "Dalmatinac na sjeveru" (Uz radove "Boje Holandije" Srećka Žitnika u Splitu... Vjesnik, Zagreb, 8. VI. 1988., str. 7..)
  • Hrvatska Udruga Likovnih Umjetnika, u Splitu, čiji je član.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Stranica za vježbanje