Zastava Wyominga

Izvor: Wikipedija
Zastava Wyominga
Zastava Wyominga
Uporaba Državna i civilna zastava
Omjer 7:10
Usvojena 4. ožujka 1917.
Dizajn Jednobojnica (tamno plavo) s bijelim i crvenim rubom te bijelim bivolom u sredini unutar kojeg se nalazi nacionalni grb.

Zastava Wyominga je službena zastava američke savezne države Wyoming. U sredini zastave nalazi se silueta američkog bizona dok su rubovi zastave crvene i bijele boje. Crvena simbolizira Indijance i američke pionire koji su dali svoje živote a bijela čistoću i pravednost. Zastavom dominira plava boja koja aludira na boju neba i udaljene planine. Također, to je i simbol vjernosti, pravednosti i muškosti.

Bizon koji dominira na zastavi Wyominga predstavlja lokalnu faunu dok se u sredini njegovog tijela nalazi grb države Wyoming koji simbolizira običaj žigosanja stoke.[1]

1916. godine organizacija "Wyominške kćeri američke revolucije" je raspisala natječaj kojim je pozvala javnost da se uključi u dizajniranje zastave Wyominga. Ponuđena je i nagrada od 20 dolara a organizacija je primila 37 prijedloga. Odabran je crtež Verne Keays koja je nedugo prije toga diplomirala na Institutu za umjetnost u Chicagu. 31. siječnja 1917. guverner Robert D. Monteno je potpisao Zakon o državnoj zastavi čime je Keaysin prijedlog službeno prihvaćen.

Grace Raymond Hebard koja je predavala na Sveučilištu Wyoming, predložila je promjene na dizajnu državne zastave. U izvornom obliku bizon je letio čime se htjela prikazati njegova bivša sloboda kada je lutao ravnicama Wyominga. Tako je u konačnici usvojen izgled današnje zastave.

2001. godine je Sjevernoameričko veksilološko društvo provelo istraživanje o najbolje dizajniranim zastavama američkih saveznih država i teritorija te kanadskih provincija. Zastava Wyominga je svrstana na 23. mjesto.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. A. Znamierowski: "The World Encyclopedia of Flags: The Definitive Guide to International Flags, Banners, Standards and Ensigns", 199. str., Anness Publishing Ltd, 2006.
  2. Nava.org. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. lipnja 2011. Pristupljeno 14. kolovoza 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)