Zastava Republike Srpske Krajine

Izvor: Wikipedija
Zastava RSK prema Ustavu iz 1991.
Alternativna zastava s početka rata
Zastava s grbom u sredini
Zastava s grbom na plavom štitu
Ratna zastava s ukrštenim mačevima

Zastava Republike Srpske Krajine je zastava koja je bila korištena tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine na okupiranom području Republike Hrvatske pod kontrolom srpskih pobunjenika, kao "državno obilježje" samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Prema "Ustavu Republike Srpske Krajine",[1] usvojenom 19. prosinca 1991. godine, članku 6.:

Wikicitati »Zastava Republike Srpske Krajine je srpska trobojka u rasporedu boja odozgo nadolje: crveno, plavo, bijelo.«

Pored Ustavom utvrđene zastave, u prvim danima rata, korištena je i alternativna zastava koja je u sredini imala veliki zlatni križ s četiri ognjila (ocila) po uzoru na zastavu Srpske pravoslavne crkve.

Od 26. veljače 1992., kao "državna" zastava korištena je srpska trobojnica s grbom Republike Srpske Krajine, kojeg "Ustav Republike Srpske Krajine",[1] u članku 6. definira:

Wikicitati »Grb Republike Srpske Krajine je lik dvoglavog bijelog orla u uzletu, sa krunom. Na grudima orla je štit sa krstom i ocilima.«

Zastava s grbom je korištena u dvije varijante, prvo s grbom (orlom) u sredini zastave, a kasnije s grbom (orlom) na lijevoj strani zastave, na plavom štitu.

Pored navedenih, na okupiranim područjima korištena je i ratna zastava sa zlatnim ukrštenim mačevima u sredini.

Nakon operacije Oluja i pada Krajine, zastava s grbom na plavom štitu korištena je u Hrvatskom Podunavlju sve do mirne reintegracije 1998.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zastava Republike Srpske Krajine