Šćedro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Šćedro
Podatci
Smještaj Jadransko more
Država Hrvatska
Glavno naselje Nastane
Površina 8,37[1] km2
Obalna crta 26,135[1] km
Broj stanovnika izmjenjivo
Scedro.jpg
Otok Šćedro i Lukavci

Šćedro je otok uz južnu obalu Hvara, udaljen oko milju od mjesta Zavala na Hvaru. Šćedro od Hvara dijeli Šćedorski kanal, a od Korčule - Korčulanski kanal. Pored Hvara, Šćedru najbliže kopno su hridi Lukavci - 3 hridi oko 3 km zapadno od Šćedra.

Na otoku ljeti živi otprilike 30 ljudi, a zimi oko 15. Nekad su na otoku bila primorska naseljena mjesta Lovišće, Srida i Rake (zaljev Lovišće), Mostir/Moster u uvali Mostir, i Nastane odnosno selo Stan u unutarnjem dijelu otoka. Danas selo Nastane ima samo dvije održavane kuće a ostalo su ruševine. Na otoku su i 4 restorana. Od kulturnih objekata, na otoku se nalaze ostatci dominikanskog samostana.

Otok nema struje ni vode pa se koriste gustirne kojim se svake godine provjerava kakvoća vode, a za struju se koriste agregati i solarna struja.

Na južnoj strani otoka se nalazi krilo aviona iz drugog svj. rata, a trup aviona je malo dublje u moru.

Prema povijesnim zapisima, otok se prije zvao Torkola.

Šćedro ima nešto vlažniju klimu nego sjeverniji Hvar, zbog čega je u prošlosti na Šćedru jako dobro uspijevala pšenica.[2]

Uvale otoka Šćedra poznata su sidrišta i sigurne luke još od starog vijeka. U pomorju otoka Šćedra vodile su se poznate bitke iz doba starog Rima, poput one između Pompeja i Cezara 49. pr. Krista. Tragovi bitke nalaze su u morskim dubinama oko Šćedra.[2] Danas je zaštićen kao park prirode.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

Dr.Niko Duboković Nadalini:

  • Otok Šćedro (privredno-geografski položaj)
  • Mostir na otoku Šćedru;
  • "Ecclesia in mari" na Šćedru

Zapisi o Zavičaju,svezak II,Jelsa 1970

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Šćedro.Solta satelite.jpg Nedovršeni članak Šćedro koji govori o otoku ili otočju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.