Šarenovrati kazuar

Izvor: Wikipedija
Šarenovrati kazuar
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Casuariiformes
Porodica:Casuariidae
Rod:Casuarius
Vrsta:C. unappendiculatus
Dvojno ime
Casuarius unappendiculatus
(Blyth, 1860)
Rasprostranjenost
Podvrste
  • Casuarius unappendiculatus aurantiacus
  • Casuarius unappendiculatus philipi
  • Casuarius unappendiculatus rufotinctus
  • Casuarius unappendiculatus suffusus
  • Casuarius unappendiculatus unappendiculatus
Baze podataka

Šarenovrati kazuar ili sjeverni kazuar (lat. Casuarius unappendiculatus) je velika, zdepasta ptica neletačica iz roda kazuara. Prvi koji ga je indentificirao je Edward Blyth 1860. prema primjerku iz volarija koji se nalazio u Calcutti, Indija.[1]

Endem je obalnih močvara i nizinskih prašuma sjeverne Nove Gvineje i otoka Yapen, Batanta i Salawati. Preferira uzvišenja ispod 490 metara nadmorske visine.[2]

Opis[uredi | uredi kôd]

Ima tvrdo i kruto crno perje i plavu kožu lica. Na glavi, kao i ostali njegovi srodnici iz roda Casuarius, ima koštani izraštaj u obliku kacige. Vrat je svjetlocrvene ili žute boje. Noge su velike i dosta snažne. Stopalo ima tri prsta na kojima se nalaze oštre kandže. Na unutrašnjem prstu nalazi se najoštrija, nalik na bodež.

Spolni dimorfizam nije previše izražen, mužjak i ženka dosta su slični. Glavna razlika je to što je ženka malo krupnija od mužjaka. Mužjak je težak oko 37 kilograma, dok je ženka teška 58 kilograma. Prosječna visina jednokrestastog kazuara je 165-175 centimetara.

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Kao i drugi kazuari, stidljiva je i osamljena ptica. Prehrana mu se sastoji uglavnom od voća, frugivoran je, ali nekad ipak pojede koju manju životinju.

U sezoni parenja poliandrična ženka polaže 3-5 jaja u dobro kamuflirano gnijezdo koje je napravio mužjak. Potom napušta gnijezdo i nalazi novog mužjaka s kojim će se pariti i u njegovo gnijezdo položiti jaja. Mužjak mlade ptiće podiže oko devet mjeseci, kada se oni osamostale.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Casuarius unappendiculatus
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Casuarius unappendiculatus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Casuarius unappendiculatus