Prijeđi na sadržaj

Šator (planina)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "planina".
(Primjeri uporabe predloška)
Šator

Šator je planina na zapadu BiH koja razdvaja Livanjsko od Glamočkog polja.

Najviši vrh je Šator, 1875 m n/v. Ispod samog vrha nalazi se Šatorsko jezero, uz koji se nalazi i hotel, omiljeno izletište ljudi iz okolnih općina.

Položaj

[uredi | uredi kôd]
Šator iz Grahovskog polja

Šator se ubraja u primorsko područje, zapadno bosanska krška visoravan, zajedno s planinama od Osječenice do Veleža. Leži sjeverozapadno zapadno od Glamoča na udaljenosti 25 km zračnom linijom, na istoku od Bosanskog Grahova na udaljenosti 19 km i na istoku od Drvara 29 km. Planina je dobila ime zbog svog piramidalnog oblika, a i zbog bjeline vapnenačkih krševa. Pored Velikog Šatora ističu se i ostali vrhovi: Babina greda (1862 m), Mali Šator (1768 m) i Velika Lisina (1701 m).

Pravac pružanja je paralelan s ostalim planinama Dinarskog sistema, odnosno s obalom Jadranskog mora od sjeverozapada prema jugoistoku. U odnosu na susjedne planine, Šator se nalazi južno od planine Jadovnik na koju se veže kod sela Veliko Tičevo, a sjeverozapadno od planina Staretine i Velike Golije, na koju se vezuje kod Bundine kose. Sa zapada Šator je ograničen Bosansko-Grahovskim i Livanjskim poljem, s istoka Glamočkim poljem. U horizontalnom pogledu Šator je najduži od mjesta zvanog Ružića Draga kod Velikog Tičeva do Marića Naslona kod Staretine u dužini od 26 km, a najširi je u centralnom dijelu između Peulja i Rora u širini od 11 km. Najniža točka je 920 m i nalazi se u selu Preodac.

Površina planine iznosi ukupno 10.559,25 hektara, i to 9.622,75 pod šumom, a 936,50 hektara zauzimaju razne planinske livade, pašnjaci, vrtače, ponori i goli krš.[1]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Planine. preodac.org. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. prosinca 2015. Pristupljeno 25. siječnja 2017.
Nedovršeni članak Šator (planina) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.