Šinobus

Izvor: Wikipedija

Šinobus je lagano željezničko vozilo koji dijeli mnoge aspekte svoje konstrukcije s autobusom, obično ima karoseriju autobusa (izvornu ili modificiranu) i četiri kotača na fiksnoj osnovi, umjesto na okretnim postoljima. Prvobitno dizajnirani i razvijeni tijekom 1930-ih, šinobusi su evoluirali, dobivajući karakteristike slične lakim motornim vagonima.

Šinobusi su dizajnirani za korištenje posebno na slabo prometnim prugama, ili u gradskom željezničkom prometu. Najviše su se koristili u zemljama kao što su Njemačka, Italija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska.[1]

Danas se šinobusi zamjenjuju modernim dizajnom lakih DMU šinskih vagona, te lakom gradskom željeznicom. Moderni dizel-električni šinski vagoni, koji se mogu pokretati spojeni kao više jedinica, poput Stadlera RS1, RegioSprintera od Siemensa ili nasljednika Siemens Desira, dijele ulogu i specifikacije sa šinobusima, (iako s poboljšanjima u pogledu buke, niskopodnog dizajna, učinkovitosti goriva, brzine i drugih mjera), ali za njih se obično više ne koristi izraz "šinobus".

Gradski šinobus u Engleskoj.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hilding Carlsson and His Railcar Company. 123minsida.se. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. srpnja 2011. Pristupljeno 20. travnja 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Šinobus