Šok granata

Izvor: Wikipedija
Šok granata M84

Šok granata ili zvučna bomba[1] je nesmrtonosna eksplozivna naprava koja se koristi za izazivanje privremene dezorijentacije neprijatelja. Prilikom detonacije granata proizvodi zasljepljujući bljesak svjetlosti i izuzetno glasan prasak. Često se koristi u borbama u gradskim područjima, protuterorističkome djelovanju, policijskim provalama i suzbijanju uličnih nereda i prosvjeda. Obično se koristi za omamljivanje neprijatelja ili njegovo odvraćanje.

Šok granate prvi je put koristilo protuterorističko krilo Specijalne zračne službe Britanske vojske u kasnim sedamdesetima[2][3] i od tada ih koriste policijske i vojne snage diljem svijeta.

Unatoč svojoj nesmrtonosnoj prirodi, šok granate ipak mogu uzrokovati ozljede i raniti ili ubiti detonacijom u neposrednoj blizini, a mogu izazvati požar, posebice ako se detoniraju u zatvorenim prostorima.

Učinci[uredi | uredi kôd]

Vojnici tijekom vježbe bacaju šok granatu u zatvoreni prostor.

Šok granate dizajnirane su za proizvodnju zasljepljujućega bljeska svjetlosti od oko 7 megakandela (Mcd) i jako glasan »prasak« intenziteta višeg od 170 decibela (dB).[4]

Bljesak privremeno aktivira sve fotoreceptore u oku, zasljepljujući žrtvu na približno pet sekundi. Nakon toga, žrtve imaju poremećenu sliku okoline koja im narušava vid. Jačina detonacije također uzrokuje privremenu gluhoću kod žrtve i remeti raspodjelu tekućine u unutarnjem uhu uzrokujući tako gubitak ravnoteže.

Sastav[uredi | uredi kôd]

Za razliku od fragmentirajuće granate, šok granate su konstruirane tako da kućište ostane cijelo tijekom detonacije i da se izbjegnu ozljede od gelera. Kučište ima velike kružne otvore koji propuštaju svjetlo i zvuk eksplozije. Naboj se sastoji od pirotehničke mješavine metala magnezija ili aluminija i oksidansa kao što je kalijev perklorat ili kalijev nitrat.

Opasnosti[uredi | uredi kôd]

Iako su šok granate dizajnirane kako bi ograničile ozljede tijekom detonacije, zabilježeni su slučajevi trajnoga gubitka sluha.[5] Teže ozljede i smrtni slučajevi zabilježeni su vrlo rijetko, obično kada je granata eksplodirala u neposrednoj blizini žrtve ili zbog požara u prostoriji izazvana detonacijom.

Požare koji su se dogodili tijekom opsade iranskoga veleposlanstva u Londonu 1980. izazvale su šok granate koje su došle u doticaj sa zapaljivim materijalima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Drugs raid recovers tonnes of cocaine and marijuana in Chile. Daily Telegraph. London. 3. rujna 2014. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. rujna 2014.
  2. SAS - Weapons - Flash Bang | Stun Grenade. Eliteukforces.info. Pristupljeno 29. svibnja 2013.
  3. Bonneville, Leigh, The SAS 1983-2014 (Elite), Osprey Publishing, 2016, ISBN 1472814037 ISBN 978-1472814036, p.9
  4. Measurement of Exposure to Impulsive Noise at Indoor and Outdoor Firing Ranges During Tactical Training Exercises (PDF). Centers for Disease Control and Prevention. Pristupljeno 25. kolovoza 2013.
  5. 'Stun grenades cause permanent hearing loss' - Local News | Kashmir Observer. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. veljače 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]