Španjolski omlet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Španjolski omlet
Tortilla patatas.jpg

Podrijetlo
Drugo ime Španjolska tortilja
Tortilja
Mjesto podrijetla Iberijski poluotok
Regija/država Španjolska
Latinska Amerika
Detalji
Vrsta jela Omlet
Temperatura jela toplo
Glavni sastojci jaja, krumprir i maslinovo ulje i sol

Španjolski omlet,[1] ili u doslovnom prijevodu Španjolska tortilja,[2] je hrvatski naziv za tradicionalno jelo španjolske kuhinje koje se u originalu zove tortilla española, tortilla de patatas ili tortilla de papas. Radi se o omletu od jaja i krumpira, a u nekim varijantama dodaje se i luk. Sprema se u maslinovom ulju i često se poslužuje kao predjelo. Originalno, jelo je podrijetlom iz Španjolske.

Način pripreme[uredi | uredi kôd]

Tortilja s drugim sastojcima

Ovo jelo izuzetno je popularno u Španjolskoj, na Iberijskom poluotoku te drugim državama španjolskog i portugalskog govornog područja. Postoje brojne regionalne verzije, ali osnovni recept uvijek uključuje jaje, krumpir, maslinovo ulje, sol i ponekad luk. Dodavanje luka često je kontroverzna kulinarska tema jer mnogo toga ovisi o mekoći krumpira. Zbog toga neki restorani poslužuju tortilla de patatas i tortilla de patatas con cebolla (s lukom).

Krumpiri se, u nekoj načelnoj verziji recepta, izrežu na tanke ploške ili male kockice pa se dinstaju na ulju, zajedno s lukom i različitim začinima, koji, ponovno, variraju od regije do regije. Kad krumpiri omekšaju uklone se s vatre te se izmješaju sa prethodno umućenim jajima. Ovo smjesa se potom ponovno vraća u tavu i peče na način da se prvo peče na jednoj, a potom okrene i peče na drugoj strani.[1][3] [4] Orginalnoj verziji mogu se dodati papar, peršin, korijander, bijeli luk, sir, šunka, dimljena kobasica (chorizo), škampi, različito povrće, itd. Tortilja se može jesti hladna ili vruća - u pravilu se služi kao predjelo pa je češće hladna. Također, može se služiti uz mezu pa se onda reže na male kockice i konzumira nabadanjem na čačkalice. Najčešće, kad se izvadi iz tave reže se kao torta ili pizza, obzirom da ima okrugao oblik.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Real Spanish omelette. Pristupljeno 12. srpnja 2019.
  2. Spanish Tortilla. Pristupljeno 12. srpnja 2019
  3. Trucos para Preparar una Deliciosa Tortilla de Patata. (šp.) Pristupljeno 12. srpnja 2019. Tipičan recept
  4. Cloake, Felicity (29. srpnja 2010.). How to make a perfect Spanish omelette. the Guardian. Pristupljeno 12. srpnja 2019.