Španjolski omlet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Španjolski omlet
Tortilla patatas.jpg

Podrijetlo
Drugo ime Španjolska tortilja
Tortilja
Mjesto podrijetla Iberijski poluotok
Regija/država Španjolska
Latinska Amerika
Detalji
Vrsta jela Omlet
Temperatura jela toplo
Glavni sastojci jaja, krumprir i maslinovo ulje i sol

Španjolski omlet,[1] ili u doslovnom prijevodu Španjolska tortilja,[2] je hrvatski naziv za tradicionalno jelo španjolske kuhinje koje se u originalu zove tortilla española, tortilla de patatas ili tortilla de papas. Radi se o omletu od jaja i krumpira, a u nekim varijantama dodaje se i luk. Sprema se u maslinovom ulju i često se poslužuje kao predjelo. Originalno, jelo je podrijetlom iz Španjolske.

Način pripreme[uredi | uredi kôd]

Tortilja s drugim sastojcima

Ovo jelo izuzetno je popularno u Španjolskoj, na Iberijskom poluotoku te drugim državama španjolskog i portugalskog govornog područja. Postoje brojne regionalne verzije, ali osnovni recept uvijek uključuje jaje, krumpir, maslinovo ulje, sol i ponekad luk. Dodavanje luka često je kontroverzna kulinarska tema jer mnogo toga ovisi o mekoći krumpira. Zbog toga neki restorani poslužuju tortilla de patatas i tortilla de patatas con cebolla (s lukom).

Krumpiri se, u nekoj načelnoj verziji recepta, izrežu na tanke ploške ili male kockice pa se dinstaju na ulju, zajedno s lukom i različitim začinima, koji, ponovno, variraju od regije do regije. Kad krumpiri omekšaju uklone se s vatre te se izmješaju sa prethodno umućenim jajima. Ovo smjesa se potom ponovno vraća u tavu i peče na način da se prvo peče na jednoj, a potom okrene i peče na drugoj strani.[1][3] [4] Orginalnoj verziji mogu se dodati papar, peršin, korijander, bijeli luk, sir, šunka, dimljena kobasica (chorizo), škampi, različito povrće, itd. Tortilja se može jesti hladna ili vruća - u pravilu se služi kao predjelo pa je češće hladna. Također, može se služiti uz mezu pa se onda reže na male kockice i konzumira nabadanjem na čačkalice. Najčešće, kad se izvadi iz tave reže se kao torta ili pizza, obzirom da ima okrugao oblik.


Izvori[uredi | uredi kôd]