Španjolski vrabac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Španjolski vrabac
Španjolski vrabac
Španjolski vrabac
Status zaštite
Status iucn2.3 LC hr.svg

Status zaštite: Sigurni

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Podred: Passeri
Porodica: Passeridae
Rod: Passer
Vrsta: P. hispaniolensis
Dvojno ime
Passer hispaniolensis
(Temminck, 1820)
Passer hispaniolensis

Španjolski vrabac (lat. Passer hispaniolensis) je jedna od četiri europske vrste u porodici Vrabaca. Iako je raširena u cijelom arealu Sredozemnog mora, uključuje i sjever Afrike, sredozemne otoke te druge destinacije. Po navadama, načinu ishrane i mjestima gdje gradi svoja gnijezda malo se razlikuje od srodnih vrsta. Velik je kao domaći vrabac.

Područje rasprostranjenosti u svijetu i RH[uredi | uredi kôd]

Proteklih desetljeća nastanio je područje Balkanskog poluotoka, a rasprostranjen je također na Pirinejskom poluotoku, u Italiji, jugoistočnoj Europi, Turskoj, sjevernoj Africi, u Aziji od Irana do Kazahstana. U Hrvatskoj je u stalnom širenju s juga duž hrvatskog priobalja, sada već gnijezdi u Istri. Na ovom području je gnjezdarica, stanarica prisutna cijele godine.

Veličina RH populacije[uredi | uredi kôd]

Oko 10 000 parova.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Za stanište najčešće odabire poljodjelska zemljišta, maslinike, vrtove, pojedinačna stabla.

Fenologija vrste i biologija vrste[uredi | uredi kôd]

Mužjaci se razlikuju od mužjaka vrapca po kestenjastom tjemenu i bijelim obrazima. Ženke imaju isprugane bokove, bijele obraze i tamnija leđa. Duljina tijela je 15 cm, a raspon krila 23 – 26 cm. Tijekom cijele godine društvene ptice. Razmnožavanje se odvija u koloniji, a parovi su monogamni. Gnijezda grade na temeljima gnijezda od drugih ptica, i to najčešće na drveću i stupovima, rijetko u grmlju ili drugoj nižoj vegetaciji. Gnijezde se početkom travnja, a tijekom jedne sezone mogu imati 2 – 3 legla, s 4 – 6 jaja. Hrane se uglavnom sjemenkama i beskralježnjacima, najčešće hranu traže u tlu, ali mogu povremeno i u grmlju i drveću.

IUCN kategorija ugroženosti i zakonska zaštita[uredi | uredi kôd]

Španjolski vrabac prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (Tutiš i sur. 2013.) ima kategoriju ugroženosti: najmanje zabrinjavajuća (LC) vrsta.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Španjolski vrabac
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Španjolskom vrapcu


Ruddy-turnstone-icon.png Nedovršeni članak Španjolski vrabac koji govori o pticama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.