Špilja Loltun

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "špilja".
(Primjeri uporabe predloška)

Špilja Loltun je špilja na poluotoku Yucatánu, otprilike 7 km južno od Oxkutzcaba. Špilja sadrži slike koje se pripisuju civilizaciji Maya iz kasne pretklasične ere ili čak i starije. Naziv je majanski za "Cvjetni kamen" ("Lol-Tun"). [1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ova pećina je duga oko dva kilometra. Unutar Loltúna postoje dokazi koji potvrđuju ljudsko prisustvo, poput pronađenih kostiju mamuta, bizona, mačaka i jelena iz pleistocena. Na zidovima možete promatrati prirodne formacije i slike, ručno oslikane s prikazima negativnih ljudskih lica naslikanih na zidovima, skulpturalne prikaze, prikaze životinja i nekih geometrijskih oblika. Pronađen je i alat.

špiljske slike iz Lol-Tuna, Yucatán

Prahispanske Maje također su koristile špilju kao sklonište i vadile glinu za izradu svojih alata. Obilazak nudi posjete galerijama i prirodnim formacijama koje su lokalno poznate kao soba glazbenih stupova, svod poznat kao katedrala, jaltunes, Grand Canyon, klip kukuruza, dijete, crne ručne slike, soba stalaktita i rovovi. Iskopana je šupljina Huechil gdje su pronađeni ostaci izumrle faune poput kostiju mamuta i vegetacije drugačije od današnje. Prisustvo ljudi u Loltúnu traje više od 10.000 godina i služila je kao skrovište tijekom kastinskog rata.

Lol-Tun, Yucatán

Lokacija[uredi | uredi kôd]

Nalazi se 110 kilometara jugozapadno od Méride. 7 je km južno od grada Oxkutzcaba.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. MayanRoutes.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. kolovoza 2013. Pristupljeno 1. svibnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]