Šumski slon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Afrički šumski slon
Loxodontacyclotis.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 CR hr.svg

Status zaštite: Kritično[1]

Sistematika
Carstvo: Životinje
Koljeno: Svitkovci
Razred: Sisavci
Red: Proboscidea
Porodica: Elephantidae
Rod: Loxodonta
Vrsta: L. cyclotis
Dvojno ime
Loxodonta cyclotis
Matschie, 1900

Afrički šumski slon (lat. Loxodonta cyclotis) jedna je od dvije vrste afričkog slona (Loxodonta).

Opis[uredi | uredi kôd]

Šumski slon je sa 2,40 m visine u ramenima znatno manji od svog rođaka iz savane. Kao što mu ime govori, živi u džungli i ima značajnu ulogu u širenju sjemenja i održavanju raznolikosti biljnog svijeta u svom okruženju. Pravo stanište su mu tropske kišne šume, između ostalog u Zairu, Kamerunu i Srednjoafričkoj Republici.

Taksonomija[uredi | uredi kôd]

Tradicionalno je ova vrsta bila smatrana podvrstom afričkog savanskog slona (Loxodonta africana). Zasebnost vrste afričkog šumskog slona je dugo bila sporna pa se čak i danas povremeno osporava.

Lovci na veliku divljač i domaće stanovništvo povremeno izvještavaju o susretima s još manjom vrstom slonova koja je 1906. opisana pod imenom patuljasti slon (Loxodonta pumilio), ali ju službena zoologija ne priznaje kao zasebnu vrstu. Moglo bi se raditi o jednoj podvrsti šumskog slona. Suvremena kriptozoologija ulaže napore da se dokaže postojanje tih životinja. Postoji teorija, da je kod ovih patuljastih slonova riječ o zakržljalim jedinkama šumskih slonova koji su još kao mladunčad bili odvojeni od majke i matičnog krda i uspjeli preživjeti u zaštiti šume. Obzirom da u čitavom životinjskom svijetu nema takvih slučajeva (ili bar nisu poznati), tu bi tezu trebalo tek dokazati.

Ugroženost i zaštita[uredi | uredi kôd]

Afrički šumski i savanski slon bili su dugo smatrani istom vrstom i ta je vrsta bila smatrana osjetljivom. Obje vrste su meta krivolova koji je na vrhuncu bio 2011. godine, ali i dalje nastavlja biti prijetnjom. Druga velika prijetnja je preobrazba prirodnih staništa u poljoprivredna zemljišta. Na mjestima gdje je lov bolje zakonom reguliran i gdje se iskorištavanje zemlje odvija više planski, vide se stabilizirajući trendovi populacije slonova.[2]

2021. godine vrste su prvi put samostalno procijenjene te se afrički šumski slon našao na Crvenom Popisu IUCN-a kao kritično ugrožena vrsta. Analize 161 različitog lokaliteta prirodnog staništa pokazale su pad populacije od 80% kroz posljednje tri generacije (93 godine). Pad nije ujednačen; neke podpopulacije su stabilne ili čak i u porastu, dok se druge ubrzano smanjuju ili čak u potpunosti nestaju.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Charles Edwards (CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), Australia) (13. studenoga 2020.). "IUCN Red List of Threatened Species: Loxodonta cyclotis". IUCN Red List of Threatened Species. https://www.iucnredlist.org/en Pristupljeno 29. ožujka 2021. 
  2. "African elephant species now Endangered and Critically Endangered - IUCN Red List" (engl.). IUCN. 25. ožujka 2021.. https://www.iucn.org/news/species/202103/african-elephant-species-now-endangered-and-critically-endangered-iucn-red-list Pristupljeno 29. ožujka 2021.