Žaba (župa)

Izvor: Wikipedija
Planina Žaba (u pozadini Kule Norinske i Krvavca)

Žaba (još i Zažablje te Žapsko) je bila srednjovjekovna župa Humske zemlje.

Prvi put se spominje u Ljetopisu popa Dukljanina u 12. stoljeću. Obuhvaćala je prostor oko planine Žabe koja je dijelila na kontinentalni dio (sjeverno od planine) i primorski (južno od planine).[1] Na sjeveru je graničila sa župom Luka, na istoku sa župom Dubrave, na zapadu sa župom Popovo, a na jugu sa župom Primorje.

Župi su pripadala sela Ošlje, Stupa, Topolo, Imotica, Štedro, današnji Klek, mjesto Gradina na Maloj Neretvi, u kome je oko 1382. godine sagrađen grad Brštanik, područje Slivna, te u današnjoj Hercegovini Neum, Vranjevo Selo, Hutovo, Gradac, Glumina i Svitava.

U 14. stoljeću velikim dijelovima Zažablja vladali su plemići Nikolići, a u 15. stoljeću Kosače. Središte župe najprije je bilo u Ošlju, a poslije u Vranjevu Selu i Gradcu. Osmanlije su tijekom 1480-ih osvojili područje župe, te ga priključili sandžaku Hercegovina, odnosno Bosanskom pašaluku.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arheološko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Crkvina u Hutovu (odluka o proglašenju nacionalnim spomenikom Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine (pristupljeno 21. svibnja 2018.)
  2. Zažablje Hrvatska enciklopedija (pristupljeno 21. svibnja 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]