.gal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dominio.gal.png

.gal je zemljopisna vršna internetska domena koja je namijenjena za označavanje Galicijaca, galicijskog jezika i galicijske kulture. Domena je predložena 2007. godine. ICANN ju je odobrio 14. lipnja 2013.. Uvedena je 2014. godine. Prva 93 domenska imena spojena su na internet 25. srpnja 2014. godine.[1] Registar domenskih imena vodi Asociación PuntoGal koji je i pokrovitelj.

Inicijativu je poduprlo više od 13 700 osoba i 110 ustanova u Galiciji, uključujući relevantne kulturne ustanove kao što su Kraljevska galicijska akademija, Galicijsko kulturno vijeće te još tri galicijska sveučilišta. Ustanovi Asociación PuntoGal dana je zadaća uspostaviti zakladu koja će reinvestirati novac u projekte koji promiču galicijski jezik i kulturu na području novih tehnologija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Presentación da aprobación do .gal, o dominio para a lingua e a cultura galega (gal.). 14. lipnja 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. lipnja 2013. Pristupljeno 17. studenoga 2017.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link) CS1 održavanje: nepoznati jezik gal. (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Dot ru template.svg Nedovršeni članak .gal koji govori o internetskoj domeni treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.