300 Spartanaca

Izvor: Wikipedija
300 Spartanaca
Three hundred spartans.jpg
Naslov izvornika
The 300 Spartans
RedateljRudolph Maté
ProducentRudolph Maté
George St. George
ScenaristGeorge St. George
Gian Paolo Callegari
Remigio Del Grosso
Giovanni d'Eramo
Ugo Liberatore
Glavne ulogeRichard Egan
Ralph Richardson
Diane Baker
Barry Coe
David Farrar
GlazbaManos Hadjidakis
SnimateljGeoffrey Unsworth
MontažaJerry Webb
Distributer20th Century Fox
Godina izdanja1962.
Trajanje109 min.
DržavaFlag of the United States.svg SAD
Jezikengleski
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

300 Spartanaca (eng. The 300 Spartans) je američki ratni, akcijski i povijesni film iz 1962. godine, koji opisuje Termopilsku bitku. Film, koji je pravljen u suradnji s grčkom vladom, je sniman u selu Perachora, koje se nalazi na Peloponezu. Glavne uloge u filmu tumače: Richard Egan kao spartanski kralj Leonid, Ralph Richardson kao Temistoklo i David Farrar kao perzijski kralj Kserkso, te Diane Baker kao Ellas i Barry Coe kao Phylon, koji ovome filmu dodaju elemente romantike.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja u filmu se temelji na Termopilskoj bitci, tj. na borbi između 300 grčkih Spartanaca i perzijske vojske, gotovo beskonačnog broja. U filmu, unatoč svojim izgledima, Spartanci ne žele bježati niti se predavati brojčano daleko nadmoćnijem neprijatelju, čak iako to znači njihovu sigurnu smrt.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Tonovi Hladnog rata[uredi | uredi kôd]

Film je ostao zapamćen po svojim hladnoratovskim tonovima,[1] koji su ostvareni konstantnim oslovljavanjem nezavisne grčke države kao "jedinog preostalog utočišta slobode u tada znanom svijetu", koje se suprotstavilo perzijskoj ropskoj vojsci. Iako, povijesno gledano, u staroj Grčkoj je također postojalo ropstvo, koje je bilo tek ušminkano uvođenjem oslobođenih robova u spartansku vojsku.

Utjecaj[uredi | uredi kôd]

Frank Miller, koji je još kao dječak pogledao ovaj film, kaže da mu je on "promijenio tijek kreativnog života".[2] Naime, njegov grafički roman 300, također govori o Termopilskoj bitci. Uz to također treba spomenuti kako upravo taj grafički roman, a time i ovaj film, predstavlja temelj na kojem je izgrađen film 300 iz 2007. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Beam, Alex. 8. ožujka 2007. Meanwhile: Hot times at the 'Hot Gates'. International Herald Tribune. Pristupljeno 3. lipnja 2007.
  2. UnderGroundOnline interview. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. ožujka 2007. Pristupljeno 10. rujna 2007. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]