8 milja (2002.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s 8 Mile)
8 milja
8 Mile
Promotivni plakat iz 2002. godine
Naslov izvornika
8 Mile
RedateljCurtis Hanson
Glavne ulogeEminem
Kim Basinger
Brittany Murphy
Mekhi Phifer
GlazbaEminem
StudioUniversal Pictures
Godina izdanja2002.
Trajanje110 min
Država SAD
Jezikengleski
Žanrdrama, glazba[1]
Proračun$41.000.000 (procjena)
Zarada $ 116.724.075
$ 242.875.078
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

8 Mile (hrv. 8 milja),[2] američki dramski film iz 2002. godine, koji je režirao Curtis Hanson. Glavne uloge u filmu tumače Eminem, Kim Basinger, Brittany Murphy i Mekhi Phifer. Filmska radnja smještena je u 1995. godinu, i zasnovana je na stvarnom životu odrastanja repera Eminema.

Glavni lik u filmu je mladi reper Jimmy "B-Rabbit" Smith (Eminem), koji živi u prikolici u "prigradskom paklu" blizu Detroita, i pokušava da započne karijeru u hip-hopu, glazbenom žanru u kojem dominiraju Afroamerikanci.
Film je dobio naziv o autocesti čije je dužina 8 milja i koji se prostire duž granice okruga Wayne i Detroita gdje pretežno žive Afroamerikanci, odnosno okruga Oakland i okruga Macomb gdje pretežno žive bijelci.
Film je snimljen uglavnom u Detroitu i njegovoj i okolini, film je dobio pozitivne kritike i komercijalni uspjeh.

Eminem je osvojio Oscar za najbolju originalnu pjesmu za pjesmu "Lose Yourself".

Naziv[uredi | uredi kôd]

Izlaz na Eight Mile Road (M-102) u Detroitu

8 Mile (M-102) naziv je ceste koja dijeli Detroit na siromašni afroamerički dio i bogato bijelačko predgrađe. Bijeli protagonist Jimmy "B-Rabbit" Smith, često stoji pred odlukom da se preseli na drugu stranu 8 Mile ceste.

Radnja filma[uredi | uredi kôd]

Godine 1995. u Detroitu, Jimmy "B-Rabbit" Smith (Eminem), radnik iz siromašne obitelji, bori se s različitim aspektima njegovog života. Nakon raskida s djevojkom, Jimmy "B-Rabbit" Smith se vraća u kuće u Warrenu, da živi kod svoje majke, alkoholičarke Stephanie (Kim Basinger), njegove male sestre Lily (Chloe Greenfield) i partnera majke Grega (Michael Shannon).
Iako ga ohrabruju, njegovi prijatelji koji ga podržavaju kao repera, B-Rabbit brine se o svom potencijalu glazbenika, zbog njegovog nedostatka samopouzdanja. To mu uzrokuje paniku tijekom rep battle-a jedne noći na lokalnom mjestu pod nazivom "Prihvatilište" i on ga zbog treme napušta binu.

Jimmy radi u tvornici automobila, ali kada zatraži dodatne smjene, njegov nadzornik odbija njegov zahtjev zbog njegovog uobičajenog kašnjenja na posao. Jimmy se prijateljuje s Alexom (Brittany Murphy), s kojom kasnije stupa u vezu. Vremenom, on počinje da preuzima više odgovornosti u svom životu.
Iako prosljeđuje glazbeni talent, Jimmy se muči da snimi demopjesmu. Zajedno s prijateljima prolazi kroz velike poteškoće, probleme sa suparničkim taborom, a kod kuće s majkom alkoholičarkom i sestrom koja je još dijete.[3]

Uloge[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Žanr, moj-film.hr, pristupljeno 7. ožujka 2018.
  2. Hrvatski naziv, imdb.com, pristupljeno 7. ožujka 2018.
  3. 8 mile plot, www.imdb.com, pristupljeno 7. ožujka 2018.
  4. Uloge, www.imdb.com, pristupljeno 7. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi 8 milja (2002.)

8 Mile u internetskoj bazi filmova IMDb-a