8 Shenton Way

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
8 Shenton Way
八珊顿道
8 Shenton Way 八珊顿道
Osnovni podaci
Mjesto Shenton Way, Downtown Core
Flag of Singapore.svg Singapur
Vrijeme gradnje 1982.1986.
Otvorenje 1986.
Status gradnje izgrađen
Stil gradnje modernizam[1]
Arhitekti The Stubbins Associates
Architects 61
Architects Team 3
Korisnici
Namjena poslovni prostori
Vlasnik MGP Raffle Pte Ltd.
Graditelj MGP Raffle Pte Ltd.
Tehnički podaci
Visina 234,7 m
Broj katova 52
Broj dizala 22
Materijal čelik, beton, staklo[1]

8 Shenton Way (kin. 八珊顿道) poznat i kao Axa Tower je poslovna zgrada smještena u azijskom gradu-državi Singapuru. Neboder u modernističkom stilu je građen od 1982. do 1986. godine.[1][2] S visinom od 234,7 metara, 8 Shenton Way je deseta najviša zgrada u zemlji dok je zbog svojeg cilindričnog oblika najviša zgrada u obliku valjka na svijetu.[1][2]

Kada je izgrađena, koristila se kao zgrada singapurskog ministarstva financija dok je ondje svoj ured imao i današnji singapurski premijer Lee Hsien Loong. To je bio razlog zbog čega je zgrada tada nosila naziv The Treasury. Kada se ministarstvo financija preselilo odande, ime zgrade je promijenjeno u Temasek Tower. Američka oglašavačka tvrtka BBDO u Singapuru ima svoju poslovnicu za azijsko tržište dok su joj poslovni prostori smješteni upravo u 8 Shenton Wayju.

Zgrada je bila u vlasništvu CapitaLanda te je u travnju 2007. prodana građevinskoj tvrtci MGP Raffle Pte Ltd. za 1,039 milijardi singapurskih dolara.[3] Tada joj je po drugi puta promijenjeno ime i to u 8 Shenton Way dok se koristi i alternativni naziv AXA Tower.

Gradnja[uredi VE | uredi]

8 Shenton Way je građen od 1982. do 1986. godine a glavni izvođač radova bio je MGP Raffle Pte Ltd. koji je ujedno i njegov vlasnik. Za dizajn zgrade bili su zaduženi arhitektonski uredi The Stubbins Associates, Architects 61 i Architects Team 3. Neboder ima 52 kata te su u njega ugrađena 22 dizala američkog proizvođača Otisa.

Galerija slika[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]